От ГЕРБ заговориха за честен разговор и призоваха

...
От ГЕРБ заговориха за  честен разговор  и призоваха
Коментари Харесай

Сглобка в столичния съвет изглежда по-вероятна, след като Бонев се оттегли като кандидат за председател

От ГЕРБ заговориха за " почтен диалог " и приканиха кметът да се намеси по-активно в договарянията за болшинство Следват нови договаряния, а след отдръпването на кандидатурата на Бонев е по-възможно ГЕРБ да вземат участие в тях. Следващият опит за избор на ръководител ще е на съвещанието на на 7 декември.
Битката за председателското място в Столичния общински съвет пое по нова сюжетна линия, само че към този момент още веднъж остана без развръзка. Борис Бонев от ПП-ДБ-СС отдръпна кандидатурата си за поста и това провокира изненади в останалите групи, само че по този начин или другояче не докара до избор на ръководител на съвещанието в четвъртък. Трима души останаха в конкуренцията: Диана Тонова от Българска социалистическа партия, Красимир Гълъбов от " Възраждане " и Пламен Данаилов от " ИТН ". Първите двама стигнаха до балотаж, само че и на него никой не съумя да събере нужните 31 гласа, с цел да бъде определен. За Тонова гласоподаваха 8 души, а за Гълъбов - 7. ГЕРБ и ПП-ДБ не гласоподаваха или гласоподаваха с невалидни бюлетини.

От партията на Борисов регистрираха отдръпването на кандидатурата на Бонев като " добър знак ", само че за следващ път упрекнаха групата на ПП-ДБ-СС в секрети сделки за болшинство с Българска социалистическа партия. Съветниците на ГЕРБ не дадоха директен знак, че са подготвени да работят с групата зад Васил Терзиев и в действителност, те желаеха самият кмет да заеме " лидерска позиция " и да стартира политически договаряния - само че не " за политики ", а съответно за председателския пост и за бъдещо болшинство.

Сред целата тази политическа мъгла прозира следното:
Реклама
Подканите на ГЕРБ към Васил Терзиев да поеме договарянията наподобява като знак, че групата може и да се съгласи да работи с ПП-ДБ - без Бонев за ръководител и евентуално след опредлени претенции и сделки. Това най-вероятно би провокирало разединение на " Спаси София " и крие опасности за вреди за обединяването Възможно е ГЕРБ просто да пробва да сътвори изкуствена конспирация сред Васил Терзиев и Борис Бонев, като и двамата са безапелационни, че са в доста положителни връзки Внушенията от страна на ГЕРБ, че се готви сглобка сред ПП-ДБ и Българска социалистическа партия целят да показват дясното обединяване в нещо като " идеологически когнитивен дисонанс. " Съветниците от партията на Борисов желаят ПП-ДБ-СС да решали дали са " леви или десни ", което евентуално насочва към предизборния рефрен за комунистическото минало на семейстовото на Васил Терзиев Българска социалистическа партия в действителност са безапелационни, че няма да поддържат ПП-ДБ и са мнение, че се готви сглобка сред ПП-ДБ и ГЕРБ
Фотограф: Велко Ангелов
По неофициална информация упованията са скоро въпреки всичко да бъде образувано болшинство, тъй като отвън обществения политически терен съветниците регистрират потребността градът да работи. Пример за " надвиснало " незабавно решение да вземем за пример е гласуването на Георги Георгиев от ГЕРБ съобщи, че първата мощ в общинския съвет би трябвало да откри болшинство и разгласи, че съветниците от групата остават съпротива и изрази терзания, че се готви " изгряването на нова алена звезда " Фотограф: Велко Ангелов
" target= " _blank " > план-сметката за почистването на града, която към този момент беше импортирана за публично разискване.

Георги Георгиев от ГЕРБ съобщи, че първата мощ в общинския съвет би трябвало да откри болшинство и разгласи, че съветниците от групата остават съпротива и изрази терзания, че се готви " изгряването на нова алена звезда " Фотограф: Велко Ангелов Реклама
" target= " _blank " > Чистенето на София нараства до 285 млн. лева за 2024 година, само че такса боклук се резервира
Намек за сглобка
След едночасови политически разпри по време на съвещанието, първият знак за вероятен разговор пристигна от общинския консултант от ГЕРБ-СДС Прошко Прошков. Той направи аналог с ръководството на национално равнище, като даде за образец по какъв начин ГЕРБ са подкрепили държавно управление в името на световния интерес, до момента в който в общинския съвет " не виждаме сходен диалог за компромис, за управническа формула, основана на политика освен на стратегии в СОС ". Той се обърна към кмета на София Васил Терзиев, като съобщи, че съгласно него той е станал " жертва на политическите връзки " в обединението, която го поддържа и загатна за политически напън за назначения (днес станаха ясни по-голямата част от зам.-кметовете на кмета - виж в карето долу)

" Симпатизирам на вашите старания: поемете политическото водачество и тропнете по масата, тъй че обединението, която Ви поддържа да стартира да се държи политически зряло, както се държа обединението ГЕРБ-СДС на национално равнище. С 36 депутата смяната ръководи цялата страна ", съобщи той. Последва мощна реакция от " Спаси София ", които за следващ път се изрекоха срещу сглобки.

Последвалото отдръпване на кандидатурата на Борис Бонев пък сподели, че и това не е " задоволително " да се откри излаз от задънената улица в СОС. " През последните три седмици групата ни направи всичко допустимо да откри поддръжка. Съобразихме се с желанията на всички групи, само че очевидно консенсус няма по какъв начин да има и по тази причина взехме решение, че няма смисъл да издигаме моята кандидатура за трети път. Правим диалози за политики, след това от ГЕРБ ни питат за какво водим такива диалози. Каним ГЕРБ, след това те се усещат афектирани по какъв начин сме ги поканили. Този вид комплицирано схващане е явен сигнал, че няма по какъв начин да има съгласие ", разяснява по-късно Борис Бонев от " Спаси София ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР