От ГЕРБ-СДС призоваха България да помогне на Украйна с оръжия,

...
От ГЕРБ-СДС призоваха България да помогне на Украйна с оръжия,
Коментари Харесай

Румен Христов: Трябва да се пази авторитетът на България, а не коалицията

От ГЕРБ-СДС приканиха България да помогне на Украйна с оръжия, като за задачата внесоха предложение да се даде подобен мандат на държавното управление.

" Още на 23 март излязохме с декларация да окажем военна помощ. Не с въоръжение, а с основно амуниции, каски и бронежилетки. Не може от 30 страни единствено 2 - дружно с Унгария, където предстоят избори - да се снишават. Така няма да станем другари на Путин, врагове сме му, просто тъй като сме в НАТО. Въпросът е да не разочароваме нашите сътрудници ", съобщи водачът на Съюз на демократичните сили и народен представител от групата на ГЕРБ-СДС Румен Христов в студиото на " Денят ON AIR ".

Христов е безапелационен, че не си коства в борбата за опазването на обединението България да загуби престижа си измежду съдружниците си. " Да, Българска социалистическа партия е главният препъникамък, само че самите те са избрали да бъдат в коалиция с Българска социалистическа партия ", сподели той по отношение на позицията на " Демократична България ".

" В последна сметка би трябвало да се вземат тежки решения в полза на България, да се пази престижът, а не обединението ", акцентира водачът на Съюз на демократичните сили пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Христов даването на снаряжения и амуниции на Украйна, с които да се отбраняват против агресор, не въвлича България във войната.

" Снишавайки се, надали не ще бъдем заобичани. Нима всички останали страни, които дават оръжие, вземат участие във войната? Като член на Алианса ние разчитаме на неговата поддръжка, с цел да защитим суверенитета си, тъй като нямаме военния потенциал с цел да се защитим сами. Лоялното отношение към тях значи и такова от НАТО. България има повече потребност от НАТО, в сравнение с НАТО има от България ", посочи депутатът от ГЕРБ-СДС.

Според Христов, България би трябвало да прояви съпричастност и емпатия към украинските бежанци, както е направила с арменските при започване на XX век.

" В началото на XX век България приютява 300 хиляди бежанци. Тогава младата българска страна, на 30-40 година от своето основаване, с надалеч по-малко запаси съумява да ги приюти. Оземлява ги с 50 дка – междинната земя на един български собственик – т.е. не може тези хора, които бягат от войната, да не получат поддръжка ", безапелационен бе водачът на Съюз на демократичните сили.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР