От ГЕРБ-СДС поискаха да се създаде временна комисия за установяване

...
От ГЕРБ-СДС поискаха да се създаде временна комисия за установяване
Коментари Харесай

Парламентарна комисия ще разследва доставките на петрол за "Лукойл Нефтохим"- Бургас

От ГЕРБ-СДС желаеха да се сътвори краткотрайна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с доставката на недопечен нефт до производителя на горива " Лукойл Нефтохим Бургас ". Тя ще се състои от 14 народни представители на паритетен принцип от по двама от група, а срокът за работата ѝ да е един месец. Задачата на нейните членове е да проучат и аргументите за желаната от страната ни дерогация от Европейска комисия за съветския нефт. Андрей Михайлов от Има Такъв Народ оглави комисията като съумя да събере 120 гласа поддръжка.

 Андрей Михайлов, Има Такъв Народ Андрей Михайлов, Има Такъв Народ Източник: Zonanews
ГЕРБ-СДС внесоха предлагането за основаване на краткотрайната комисия с претекста, че у нас вносът на съветски петрол бележи растеж от началото на годината, като количеството импортиран недопечен нефт е с над 30 на 100 повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година, само че макар по-ниската му цена, горивата на Лукойл на бензиноколонка се продават с лев по-скъпо.

Мнението на депутатите от ГЕРБ-СДС, които участваха в дебата е, че истината за високите цени на горивата се прикрива. Според някогашния енергиен министър Делян Добрев, откогато " Продължаваме промяната " ръководят, цената на бензина голословно е скочила с 1 лев. Добрев подсети, че от ГЕРБ са поискали шефът на ДАНС Пламен Тончев да бъде изслушан в Народното събрание, с цел да се разбере " къде отива този лев ".

 Делян Добрев, ГЕРБ Делян Добрев, ГЕРБ Източник: Zonanews
" Цената на съветския нефт продължава да е по-ниска, само че това не се отразява върху крайните цени на горивата в България ", означи депутатът и някогашен министър на енергетиката Делян Добрев. Той повтори тезата си, че по лев от всеки литър продадено гориво у нас отиват в швейцарска банка. Добрев пресметна, че това са 3,5 милиарда лева на година.

" Цената на уралския петрол, който употребява рафинерията на Лукойл в Бургас, не е повишена през последната една година. Той се продава с 30-40 на 100 отстъпка по отношение на цената на петрола Брент. Няма смяна на Данък добавена стойност и акцизите, а цените на горивата по бензиностанциите в страната са нарастнали с 1 лев за литър ", посочи Добрев.

 Искрен Митев, Политическа партия Искрен Митев, Политическа партия Източник: Zonanews
Като имитация на изявлението му Искрен Митев, народен представител от Политическа партия, уточни, че рафинерията на Лукойл в Бургас създава горива на ишлеме за швейцарска компания и страната няма право да оказва напън върху нея. Колегата му Венко Сабрутев отиде още по-далеч като назова Делян Добрев - Делян левчето, и упрекна някогашният министър на енергетиката, че не счита вярно. Освен това Сабрутев напомни на пленарна зала, че Делян Добрев е бил обвиняем за злоупотреби за над половин милиард лв..

Използвайки правото си на отговор Делян Добрев посочи, че евродепутатката Елена Йончева го е набедила в злоупотреби и е наказана по тази причина. Той изиска от Сабрутев да уточни източника на неговите данни, с цел да потърси правата си в съда. За да обясни на сътрудниците си в зала кой го упреква в някакви нарушавания, Добрев означи, че неговият правоприемник - министърът на енергетиката Теменужка Петкова, е назначила Венко Сабрутев за секретарка на изпълнителният шеф на НЕК.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР