От Фейсбук профила на Мариела Бойкова Тези дни Асен Василев

...
От Фейсбук профила на Мариела Бойкова Тези дни Асен Василев
Коментари Харесай

Пак излъгаха: Асен Василев и Кирил Петков отново лъжат за пристанище „Росенец“

От Facebook профила на Мариела Бойкова

Тези дни Асен Василев и Кирил Петков споделиха, отразено напоително от електронните и всички останали медии, споделиха, че през 2011 година държавното управление е дало на концесия пристанище " Росенец " за 35 година по 1 млн лева на година - на цената на три мола съгласно тях.

Петков сподели, че само на „ Росенец “ може да се разтоварва нефт.

И защото за следващ път ми стана любопитно (знаете, че ми е измежду хобитата) - потърсих обстоятелствата и ги споделям с вас, ако ви е забавно.

Това са следващите неистини на Петков и Василев, които от ГЕРБ още веднъж не пожелаха да опровергаят съществено - за какво, не възприемам за следващ път. 

ФАКТИТЕ, в детайли!

1. „ Лукойл Нефтохим " за периода - 35 година, на концесията на пристанищен терминал " Росенец " е задължено да заплаща:

- концесионна такса от закрепена + променлива част (до момента е към 2 млн лева на година),

- пристанищни такси на Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура ",

- да направи вложения в размер на 44 200 00 млн евро без Данък добавена стойност или 53 040 000 евро с Данък добавена стойност. 

2. Лъжа е изказванието на Петков, че пристанищен терминал „ Росенец “ е единственият пристанищен терминал в България, на който може да се разтоварва нефт.

Видно от отговора на досегашния министър на превоза Николай Събев на парламентарен въпрос на Ивайло Мирчев:

общо 6 са пристанищните терминали в България, на които може да се разтоварва нефт:

https://www.parliament.bg/bg/topical_nature/ID/42260

Те са:

ПТ " Росенец "

ПТ " Бургас-изток - 2 "

ПТ " Варна-запад "

ПТ " Петрол ", Варна

ПТ " Терминал за базови масла ", Варна

ПТ " Фериботен комплекс ", Варна

3. На 12 октомври 1999 година държавното управление на Иван Костов продава мажоритарен дял от 58% от „ Нефтохим “ АД, Бургас, за 101 000 000 щатски $.

Договорът: Част 1: https://corruptionbg.com/document_223

Част 2: https://corruptionbg.com/document_224

(Линковете са част от тази обява:

https://corruptionbg.com/Sdelkata-Za-Neftohim)

* През януари 2005 година " Лукойл Юръп Холдингс " Б.В., тогавашен притежател на " Лукойл Нефтохим ", афишира търг за изкупуване на 28.89% (миноритарни акции) от " Нефтохим ", предлагайки 27.83 лева за акция. В резултат на извършения търг притежателите на 2 987 394 акции (22,05%) продадоха акциите си, с което усилиха каузи на " ЛУКОЙЛ Юръп Холдингс " Б.В. в капитала на " ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас " АД до 93,16%.

https://web.archive.org/…/http://www.lukoil.com/press.asp…

* Според член 11.1 от Договора за продажба на 58% от " Нефтохим " АД, продавачът, т. е. Агенцията за приватизация, се задължава да спомага на купувача " Лукойл " пред Министерския съвет за безусловното и неотменяемо отписване на всички отговорности на " Нефтохим ", които са в размер на 172 453 440 млн щатски $.  

„ Държавата от своя страна ще отпише дълга на бургаската рафинерия по Закона за споразумяване на необслужваните заеми (ЗУНК). По думите на Захари Желязков, шеф на Агенцията за приватизация, пред “Капитал ” дългът по ЗУНК (главницата дружно с лихвите) е общо 172 млн. $, а по сегашна стойност - към 125 млн. $. Други държавни източници импровизирано правят оценка ЗУНК-задължението на 160 млн. $.

Дългосрочният дълг ще бъде отписан съгласно смяната в закона за приватизацията от февруари т.г., с която държавното управление получи правото да опрощава задължения по ЗУНК. Поправката за пръв път ще бъде приложена по договорката за Нефтохим. На процедура ЗУНК-задължения се опрощават от месеци по значими покупко-продажби като продажбите на “Кремиковци ” и дискови запаметяващи устройства. Схемата обаче беше подаряване на бюджетни пари (от така наречен фонд за покриване на разноските за структурна реформа) на приватизираното дружество в размер, еднакъв на дълга. "

4. „ Лукойл Нефтохим " АД на 10 септември 2004 година подава заявление за даване на концесия по право върху Пристанищен терминал " Росенец ", част от Пристанище за публичен превоз с национално значение Бургас.  

„ Като притежател на зоната за запазване на товари, част от пристанище " Росенец ", " Лукойл " има правото да изиска концесия на оборудването по силата на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. "

5. С Решение No 172/22.03.2011 година Министерски съвет дава на " Лукойл Нефтохим " концесия за услуга върху пристанищен терминал Росенец, част от пристанище за публичен превоз с национално значение Бургас, обнародвано в Дъждовни води, бр. 27, на 1 април 2011 година

Решението е взето според:

- Закона за концесиите,

- Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България,

- влезнало в действие Решение № 1155 на Комисията за защита на конкуренцията от 27 декември 2007 година,

- стимулирано предложение на министъра на превоза.

6. Правителството поддържа обществен указател на концесиите.

https://nkr.government.bg/Concessions

Тук, на този линк, са договорът за концесията, подписан на 12 май 2011 година, който е влезнал в действие 60 дни след датата на подписването му.

+ Информации за осъществяване на концесията:

https://nkr.government.bg/…/b5b444ae-11f9-4bbc-9557…

Според контракта срокът на контракта не може да се удължава.

7. Концесионната такса за пристанищния терминал " Росенец ", част от пристанище за публичен превоз с национално значение Бургас, е близо 2 млн лева на година в интервала 2011 година ÷ 2021 година  

Концесионната такса се образува от две елементи: закрепена и променлива.  

Не съм специалист и не мога да схвана от контракта дали концесионната такса предстои на изменение/предоговаряне.

* От влизането в действие на концесията - юли 2011 година, до към март 2022 година в държавната хазна са влезнали към 17.5 млн лева бз Данък добавена стойност или 21 млн лева с Данък добавена стойност.

https://www.parliament.bg/bg/topical_nature/ID/42260

* Видно от запитването на Биволъ по Закона за достъп до социална информация в края на 2014 година концесионната такса за:

- 2012 година - близо 1.6 млн лева,

- 2013 година - малко над 2.0 млн лева,

- 2014 година - малко над 1.9 млн лева

(Инфо в скрийншотовете.)

8. Има платена еднократно концесионна такса първоначално, когато концесията влиза в действие - юли 2011 година, в размер на към 1.8 млн лева

9. В  държавната хазна, по-точно в Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура ", влизат и постъпленията от пристанищните такси от пристанищния терминал " Росенец " (нефтени танкери - тонаж, нефтосъбирачи, нефтени отпадъци): http://www.bgports.bg/bg/page/40

*https://www.zonaburgas.bg/vizhte-novite-ekotaksi-za-korabi…/

* За интервала 28 юли 2011 година ÷ 30 юли 2014 година те са към 25 млн лева

За интервала 28 юли 2011 година ÷ 31 декември 2014 година те са 31.8 млн лева

(Инфо в скрийншотовете.)

10. Съгласно т. 16 от Решение No 172 / 22.03.2011 година на Министерски съвет за даване на концесия за услуга върху пристанищен терминал " Росенец ", част от пристанище за публичен превоз с национално значение Бургас, обнародвано в Дъждовни води, бр. 27, на 1 април 2011 година

https://www.lex.bg/bg/mobile/ldoc/2135725425:

„ 16. Концесионерът следва да извърши вложения в обекта на концесията в размер не по-малък от 44 200 000 евро (без ДДС) за оптималния период на концесията. Размерът на вложенията и разпределението им по години, посоки и размер се дефинират с концесионния контракт. "

11. Решението на Министерския съвет за концесията е подлежало на обжалване.

Не открих инфо в Интернет някой да е обжалвал.

12. Концесията: „ Тя е за услуга с главен предмет ръководство и поддържане на обекта против правото и задължението на концесионера да прави пристанищни услуги. Предоставянето на концесия основава опция за потреблението на частни капитали за реконструкцията, рехабилитацията и разширението на съществуващата пристанищна инфраструктура и за обезпечаването на претоварната активност посредством възобновяване и внедряване на нови технологии. Правителственото решение предстои на обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в 10 – дневен период от обнародването му. "

„ Концесионерът, в сходство с клаузите на Концесионния контракт, има задължението да обезпечава еднакъв достъп на всички консуматори до осъществяваните от него пристанищни услуги. "

13. Според Инвентарния списък на Дълготрайните активи (ДМА) към контракта за приватизация, в дълготрайните активи на " Нефтохим " се водят:

https://www.parliament.bg/bg/topical_nature/ID/26821

- яхтен клуб, намиращ се в парк " Росенец ", 9 дка,

- почивна база в парк " Росенец ", 189 дка,

- нефтобаза " Росенец ", в парк " Росенец ", 830 дка,

- кейова стена.































Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР