От Фейсбук профила на Любомир Канов, психиатър и писателЛесно е

...
От Фейсбук профила на Любомир Канов, психиатър и писателЛесно е
Коментари Харесай

Лесно е да подведеш невежите. Например, че сондирането за газ в Добруджа ще им отрови подземната вода

От Facebook профила на Любомир Канов, психиатър и публицист

Лесно е да подведеш невежите. Например, че сондирането за газ в Добруджа ще им токсини подземната вода, (която прочее, от години се трови от земеделските химикали прилагани от милионерите латифундисти). Или да им обясниш, че прелестните “български сортове ” зеленчуци, продавани по тържищата, от дълго време са хибриди измислени в Холандия или другаде.

ГМО е ключова дума на неолудитите. Незнание, подклаждано от псевдородолюбие. Разпалвано от дезинформация, която заблуждава народонаселението, което не схваща генетика,но си желае “родното ”. Доматът е пренесен в България през 19 век от Америка, по-точно през Османската Империя. Той е претърпял многочислени генни промени от този момент, зародили са доста сортове, само че българите дълго са считали алените домати за отровни. Използвали са единствено зелените, основно за туршия. Оттогава нещата са се трансформирали, а “българският ” домат е станал една от нашите национални гордости. Всъщност работата на доста генерации селекционери ражда напредъка в градинарството, лозарството и всички други области на земеделието. На Запад доста постоянно с това са се занимавали в манастирите. Като пръв генетик ми идва на разум монахът Грегор Мендел.

За какво става дума в последната, медийно отразявана война, против генетичните хрумвания зародили в европейските глави в Европейски Съюз. Воят “срещу ” е предсказуем, неотложен и е мощно повлиян от пропагандата на зелени, на природозащитници, и от феновете на доматът “волско сърце ”, именуван незнайно за какво от време на време “Белмонте ”.

Генетиката е просвета съдействала доста за индивида. Селекцията или следеният тим на породи и сортове е довел в последните 20,000 години до опитомяване на всички културни растения и домашни животни, в това число до всички изумителни породи, да вземем за пример кучета — от 1.6 кг до 80 кг — с най-изумителни способности и благоприятни условия. Всичко това са “генетични операции ”, обаче осъществени по муден и целеустремен метод. Процесът е еднакъв. Когато науката през днешния ден се пробва да усъвършенства с феноменално точни способи породите и генетиката, да увеличи устойчивостта против заболявания, вместо да употребява препарати и медикаменти, да се усъвършенства качеството на живота, настава писък. Прилича на носталгията по комунизма. В основата е незнанието и неналичието на дарба за осмисляне на информацията. Тъй шъй тя…


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР