От Фейсбук профила на финансиста Никола Филипов Темата с природния

...
От Фейсбук профила на финансиста Никола Филипов Темата с природния
Коментари Харесай

Чакат ни още две вълни на затваряне на предприятия

От Facebook профила на финансиста Никола Филипов
Темата с природния газ е извънредно значима, тъй като тя визира директно всеки един от нас. Политическата ни „ класа “ умерено ни изяснява от медиите, че всичко е под надзор и проблем няма. Че газ ще има, без тези безхаберна сбирщина да си дава сметка, че от една цена нагоре няма безусловно никакво значение, дали има или няма газ.

Просто тъй като от един миг нататък няма да има търсене на тези цени, тъй като бизнесът няма, по какъв начин да трансферира нарасналите индустриални разноски върху крайните клиенти, което ще докара до затваряне на производства.

Новината от през вчерашния ден е, че „ Неохим “ е затворил краткотрайно поради непостижимите цени на природния газ. Това е първата вълна от компании, които затварят, тъй като при тях е газът се употребява, като суровина в производството. В момента се намираме на този стадий.

Втората вълна са металургичните предприятия и тези предприятия, които имат пещи. Ако цените на газа не се възстановяват, те ще стартират да затварят при започване на идващия месец. Последната вълна ще бъдат преработвателните предприятия, които ще бъдат ударени най-тежко през зимата.

Ще ви покажа каква е действителната обстановката при нас. В едно приблизително дружество от стопанската система ни, което оперира в хранително-вкусовата индустрия с личен състав от към 100 индивида. През май 2021 година сме изхарчили 25 601 куб метра газ на междинни цени от 0.65 лв., или общо 14 690 лв. без Данък добавена стойност. През май 2022 година сме използвали 23 471 куб метра газ при междинни цени от 1,90 лв., или 44 591 лв. без Данък добавена стойност. Тоест, дейно разноските ни за природен газ са се нараснали три пъти май 2022 по отношение на май 2021 година.

Имайте поради, че по-високите цени на газа се доближават през есента и зимата, тъй че даже не мога да си показва, на какви цени ще купуваме през четвъртото тримесечие на годината. Консервативните ми изчисления демонстрират, че тази година ще платим към 400 000 лв. повече за природен газ по отношение на 2021 година. Вместо да капитализираме тези пари, да ги реинвестираме, или погасим заеми, сега  просо ги губим.

Към това можете да добавите и това, че след обезщетения май 2022 по отношение на май 2021 година плащаме 54% по-високи сметки за електрическа енергия. Тук, даже тотално ще пренебрегвам нарасналите цени на труда, тъй като към този момент ги индексирахме за инфлацията, с цел да можем да помогнем на чиновниците ни в изискванията на галопираща инфлация. Игнорирам и исторически високите и нелогични равнища на суровините в производството. Ще пренебрегвам и това, че през този месец към този момент плащаме 60% по-високи цени на газа.

Гледам с извънреден интерес целия този спор за газа из медиите. За мен е доста значимо, кой е прав в него. И за мен това постоянно ще бъде бизнеса, тъй като той изхранва хората и той цялостни държавната хазна, с цел да може тази тотално провалена наша политическа „ класа “ да се тупа гордо в гърдите какво са създали за нас.

Така че постоянно взимайте with a pinch of salt всичко, с което ви облъчват из утринните блокове хора работещи в НПО-та спонсорирани от непознати страни, които си седят в прохладните си офиси на „ Жълтите павета “ и пускат оптимистични постове, по какъв начин няма проблем с високите цени на газа. А проблем има и за жалост той занапред ще се задълбочава. 

Това не е политически, или геополитически пост. Реалността е такава, че тотално провалените ни политици би трябвало да се концентрират върху това да запазят българския бизнес, а не да го унищожават с жалките си опити да се подмазват на непознати посолства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР