От Фейсбук профила на Драгомир Младенов: България вече каза „да“

...
От Фейсбук профила на Драгомир Младенов: България вече каза „да“
Коментари Харесай

Драгомир Младенов: РС Македония да направи паметник на Жельо Желев, който я призна за република

От Facebook профила на Драгомир Младенов:

България към този момент сподели „ да “ за Македония.

Преди 30 години на тази дата четири югославски републики афишират самостоятелност. Започва разпада на Югославия. И в случай че за Словения и Хърватия от началото е несъмнено, че независимостта им ще бъде приета, то не по този начин стоят нещата с Босна и Македония.

Сръбска войска чака интернационалната реакция, с цел да реши дали да си върне Македония. В Солун Андонис Самарас привиква големи манифестации против Македония. Говори се, че се приготвя среща сред България, Сърбия и Гърция по отношение на разделянето на Македония.

В тази обстановка държавното управление на Филип Димитров и президента Желю Желев вземат решение да признаят Република Македония - с името ѝ по Конституция. По думите на президента Желев: „... в действителност България предприе тази крачка в несъгласие с решението на Европейския съюз, който не можа да вземе такова решение заради опълчването на Гърция. “ Българо-македонските връзки могат да получат мощен подтик, в случай че бъде открит монумент на президента Желев в РСМ.

В идващите години България остава постоянно до Скопие когато:

през 1994 година по време на гръцката икономическа обсада България дава пристанище Бургас за предпочитано прилагане на Македония. Скопие се снабдява с море, а незабавните петролни колета биват ескортирани с полиция. България още веднъж избавя Македония, този път и стопанската система ѝ.

през 2001-ва по време на спора с албански бунтовници България подарява 94 танка Т-55 и 108 гаубици с цялостен боекомплект от по 42 снаряда за всеки танк и по 100 за всяка гаубица.

България постоянно се е отзовавала по време на пожари и бедствия в РСМ.

И през днешния ден, доста от българите отделят от залъка си и не не помнят по-нуждаещите се братя.

Най-важното, което в районен съд Македония би трябвало да знаят е, че #България не е зложелател. Няма и да бъде. Враговете на България я рисуват като непријателот, макар протегнатата ръка.

Нека тези, които са не запомнили историята и датите да не се учудват за какво се държим по приятелски. Проучване от преди дни демонстрират че всеки шести българин има родственици в Македония. И дано никой не се доверява, когато някой споделя, че България ненавижда Македония.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР