От Фейсбук профила на Атанас ПекановВлудяващо е наистина, когато хората,

...
От Фейсбук профила на Атанас ПекановВлудяващо е наистина, когато хората,
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: В последните 9 месеца няма нито един транш от Плана за възстановяване

От Facebook профила на Атанас Пеканов

Влудяващо е в действителност, когато хората, които по през целия ден ни се показват като най-компетентни, носители на истината и напредъка, в действителност нямат концепция какво приказват и вършат. Radan Kanev по BTV да вземем за пример преди малко на въпроса за какво няма получени пари по Плана за възобновяване и резистентност в последните 9 месеца, както споделих през вчерашния ден, сподели че това било изцяло погрешно, не можело да се приказва по този начин! - бил получен сполучливо един транш (за 600 милиона евро) и бил квалифициран изцяло идващият (това след объркания му отговор, че всичко щяло да стане в идните седмици). Какви нелепости!  

Не, в последните 9 месеца не е получен никакъв транш. Щяхте да сте чули в случай че беше по този начин. Има получен един транш в размер на 2,7 милиарда лв.. Това се случи на 9 декември 2022 по време на служебния кабинет до момента в който бях вицепремиер по европейските средства, благодаря за похвалата. С този транш да вземем за пример бяха купени медицинските хеликоптери. Оттогава България пари не е получавала, макар многократните уверения на сглобката, че в миналото това ще се случи. Причините за това са сложни и не могат да се търсят единствено в един човек, само че истината е такава каквато е. Също толкоз надалеч от истината беше и уверението му, че това ще се случи в идните седмици, защото Парламентът към момента би трябвало да одобри усъвършенствания по пътната карта за декарбонизация, да одобри закона за персоналния банкрут и други. Това не е нещо, по което да спорим или проучваме – тези обстоятелства са ясно написани на уеб страницата на институции като Европейската комисия, българските институции и други.  

От друга страна, до момента в който го гледах осъзнах, че индивидът не лъже преднамерено – той в действителност по този начин има вяра. Така са му споделили други представители на положителните сили - " всичко е наред и се движи " (в последна сметка той не работи да ревизира представителите на личната си партия). И освен той - други евродепутати също много постоянно нямат визия за детайлите на нещата, които се случват у нас.  

Имаше и много други погрешни неща, като да вземем за пример това, че България получавала единствено към 1/10 от европейските пари по ПВУ, а в пъти повече от други стратегии (съотношението е по-скоро 1:2). Така че, България се бави по един от главните си принадлежности за финансиране. Но надалеч не сме постигнали по-малко от половината от всички други страни, както сподели Кънев, – има страни, които са доста по-назад от нас, по най-различни аргументи (политически, стратегически, реформистки). Политиците доста желаят да се изричат по всевъзможни тематики, само че е най-добре да не го вършат. Или най-малко да четат – преди няколко седмици излезе mid-term review-то на ЕК по ПВУ, в което са систематизирани всички тези обстоятелства.  

Единственото почти правилно беше, че забавянията, които се натрупаха през годините, ни заплашват съществено, тъй като крайните периоди настъпват – през 2026. Тази седмица бях поканен да приказвам в CEPS в Брюксел, водещ европейски тинк-танк, за напредъка досега по Механизма за възобновяване и резистентност на европейско равнище. За момента, макар че някои страни показват такива стремежи (аз също считам, че е вярно и България би трябвало интензивно да работи за това), няма доста изгледи времето за вложения да бъде удължено – и всичко би трябвало да бъде направено и издигнато до 2026. И тогава ще забележим, че изгубеното време в преследване на мегаломански и невъзможни хрумвания като невнятната скица за акумулатори, която Асен Василев заложи в българския ПВУ през 2022, ще ни коства скъпо. Това беше голям, изцяло нереализируем план на стойност милиард и половина лв., които се наложи да се преработва и да отпадне. Но когато положителните сили са на ход, какво значат тук едни милиард и половина лв..

Това че български евродепутат, изключително пък Радан Кънев, не знае някои от базовите параметри на протичащото се в страната, не ме учудва. Подобни неверни нападки съм получавал и от ГЕРБ, и от други, и съм ги приел. Проблемът е, че когато нападателно ни обясняваш по какъв начин знаеш всичко, по какъв начин само можеш да подобриш страната, а нямаш най-базово знание даже за обстоятелствата, тогава постоянно най-после обществото остава излъгано, разочаровано и даже яростно. И даже може да се окаже, че си променял главния закон без мисъл за следствията, а в сгода на твоя сякаш съперник. Както сподели Христо Иванов през вчерашния ден - не сме се замисляли какво може да се случи след 2 месеца...

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР