От февруари до момента има над 3000 земетресения в района

...
От февруари до момента има над 3000 земетресения в района
Коментари Харесай

Сеизмолог: От големия трус в Турция през февруари насам на всеки час има земетресение

От февруари досега има над 3000 трусове в региона на мощния трус в Турция, с магнитуд от 3 нагоре. Това значи на всеки час по един трус. Това сподели за " Твоят ден " по Нова нюз сеизмологът проф. Николай Милушев.

По думите му разликата сред магнитуд 5,5 и 7,8 е над 100 пъти по логаритмичната канара. " Сеизмичната конюнктура на Балканите е напълно естествена. Теоретично е допустимо до 5 години да има обособени по-силни земетресения от главното земетресение през февруари. Това е наместване след огромния трус в Турция, изцяло обикновено е да има огромно количество вторични. За България няма заплаха. Сеизмичната интензивност, подбудена от мощния февруарски трус, е голяма, само че това е обикновено ", показа Милушев.

Вчера земетресение с магнитуд 5.4 по Рихтер разклати Турция. Според Европейския сеизмологичен център епицентърът на труса е на 61 км северозападно от Османие и на 18 км север-североизток от Козан, близо до Адана.

Две опустошителни трусове с магнитуд 7,7 и 7,6 раздрусаха на 6 февруари в окръг Кахраманмараш в Югоизточна Турция. Трусовете бяха усетени в 11 турски окръга и в прилежащите страни, от които Сирия пострада най-вече. Последваха хиляди вторични земетресения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР