Президентът на Уганда непокорен, след като Световната банка спря финансирането заради закона за ЛГБТ

...
От Елиас БирябаремаКАМПАЛА (Ройтерс) – Президентът на Уганда Йовери Мусевени
Коментари Харесай

От Елиас Бирябарема

КАМПАЛА (Ройтерс) – Президентът на Уганда Йовери Мусевени в четвъртък осъди решението на Световната банка да спре новото финансиране в отговор на строг закон срещу ЛГБТК и се зарече да намери алтернативни източници на кредитиране.

Страната ще трябва да преразгледа бюджета си, за да поеме потенциалното въздействие на този ход, каза младши финансов министър.

Световната банка заяви във вторник, че законът, който налага смъртно наказание за определени еднополови актове, противоречи на нейните ценности и че ще спре новото финансиране, докато не успее да тества мерки за предотвратяване на дискриминацията в проектите, които финансира.

< p>Световната банка има съществуващ портфейл от $5,2 милиарда в Уганда, въпреки че тези проекти няма да бъдат засегнати.

Законът срещу ЛГБТК, приет през май, предизвика широка критика от местни и международни правозащитни организации и западните правителства, въпреки че е популярен в страната.

Museveni каза в изявление, че Уганда се опитва да намали заемите във всеки случай и няма да се поддаде на натиска от чуждестранни институции.

„Следователно е жалко, че Световната банка и други участници се осмеляват да искат да ни принудят да изоставим нашата вяра, култура, принципи и суверенитет, използвайки пари. Те наистина подценяват всички африканци“, каза той.

Мусевени каза, че ако Уганда трябва да вземе заеми, тя може да използва други източници и че производството на петрол, което се очаква да започне до 2025 г., ще осигури допълнителни приходи.

Той добави, че се надява Световната банка да преразгледа решението си.

Правителството ще поиска от парламента да гласува ревизиран бюджет за 2023-2024 г. (юли-юни), за да отрази потенциалното финансово въздействие на заемането временно отстраняване, младши финансовият министър Хенри Мусасизи каза на парламента в четвъртък.

„Ще дойдем след около седмица... за да поискаме вашето одобрение“, каза Мусасизи на законодателите.

През юни Съединените щати наложиха визови ограничения на някои служители на Уганда в отговор на закона. Президентът Джо Байдън също нареди преразглеждане на помощта от САЩ за Уганда.

(Доклад от Елиас Бирябарема; Редактиране от Херуърд Холанд, Джордж Обулуца, Арън Рос, Бернадет Баум и Томаш Яновски)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР