От движението за права и свободи заплашиха с протести противниците

...
От движението за права и свободи заплашиха с протести противниците
Коментари Харесай

Може ли ДПС да е гарант за честността на изборния процес?

От придвижването за права и свободи заплашиха с митинги съперниците на „ хартиената коалиция ”

Тъкмо Движение за права и свободи има искания да е поръчител за честността на изборния развой в България. И даже заплашва с митинги съперниците на хартиения избор. Подобни закани звучат просто неуместно, коментара Петър Чолаков за.

След като дружно с ГЕРБ и Българска социалистическа партия трансформираха Изборния кодекс, от Движение за права и свободи заплашиха с митинги съперниците на „ хартиената коалиция ”. От партията на Ахмед Доган също по този начин поканиха останалите обединения на диалози за това по какъв начин да се подсигурява честността на вота.

Движение за права и свободи обаче не престават да имат „ монопол “ върху гласовете в риск – тези, за които въз основата на емпирични данни има съществени подозрения, че са резултат от операции. Поради това Движението мъчно може да бъде поръчител за честността на изборния развой, а поканата и заканите с митинги звучат неуместно.

Какво демонстрират анализите

Изследване на Антикорупционния фонд (АКФ) с създатели Марио Русинов и Никола Тулечки, отдадено на следения и купения избор на изборите на 2 октомври, демонстрира, че Движение за права и свободи получава 88 400 гласа в риск или близо 42% от гласовете в риск общо за страната. Движението е „ първенец “ по този индикатор.

Въз основа на статистически разбор на изборните резултати от 2013 година до момента в поредност от разбори специалистите на АКФ обособяват 1738 секции в риск. Индикаторите, които са употребявани, са: „ нетипично висока изборна интензивност, нетипично висок резултат на партията победител в секцията, внезапни отклонения в изборната интензивност, внезапен растеж или спад в поддръжката за дадена политическа партия ”.

На последните избори най-голяма е тежестта на вота в риск в общините Кърджали, Хасково и Кирково. Според проучванията на АКФ за интервала 2017-2022 година Движение за права и свободи и ГЕРБ стабилно получават максимален % от всички гласове в риск, подадени в страната. От Българска социалистическа партия обаче също са на челните места. Що се отнася до ГЕРБ, през октомври 2022 партията на Борисов има 23% от гласовете в риск, което я подрежда на второ място по този индикатор след Движение за права и свободи.

Предходно проучване на АКФ, анализиращо вота на изборите през ноември 2021, беше отчело прочут спад на гласовете в риск. Сред вероятните (но не единствени) пояснения за това са въвеждането единствено на машинно гласоподаване във всички секции над 300 гласоподаватели, както и акциите на полицията против следения и купения избор по-рано през същата година.

Има ли заинтригувани от запазването на гетата

За да се потвърдят тези хипотези, несъмнено, са нужни още данни. Факт е обаче, че у нас търговците на гласове към този момент десетилетия наред сполучливо ползват техники за манипулиране на хартиения избор – измежду които е да вземем за пример „ индианската нишка “. Най-често обект на изборните операции са най-бедните и едва образовани гласоподаватели. В изключително огромен риск са гласовете на малцинствените етнически общности, на първо място на ромите. Продължаващата маргинализация на този етнос дава съображение да се счита, че забележителна част от политическия хайлайф у нас е заинтригувана от запазването на гетата.

В някои случаи новите технологии постановиха на тези, които манипулират изборните резултати, потреблението на много по-видими и груби способи, както демонстрираха следствия на АКФ в с. Буковлък - да вземем за пример опити за непосредствено инструктиране на гласоподавателите пред самата машина по какъв начин да упражнят вота си, закани, в това число за физическо принуждение по отношение на членове на изборните комисии и прочие

Със среднощните промени в изборното законодателство ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия на процедура трансфораха машините за гласоподаване в елементарни принтери, за които бяха изхарчени близо 100 млн. лв.. Бюлетините ще се броят от членовете на СИК, какъвто беше казусът след вота на 4 април 2021, а тогава това докара до голям брой неточности и безпорядък.

Ловене на гласове в мътни води

Може да се възрази, както към този момент направи Бойко Борисов, че ГЕРБ въпреки всичко завоюваха изборите през октомври – и то макар машините. В мътни води обаче най-добре се ловят гласоподаватели. Блокирането на политическия развой, което следим през последните години, както и зациклянето на партийната система вършат всеки глас изключително значим. Членовете на „ хартиената коалиция ”, от която господин Борисов в този момент се пробва - ни лук ял, ни лук мирисал - да се разграничи, въпреки че депутатите му гласоподаваха измененията в изборното законодателство, схващат това доста добре.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР