От доста време е известно, че човешкият нос е способен

...
От доста време е известно, че човешкият нос е способен
Коментари Харесай

Защо прането мирише по-добре, когато е изсушено навън - под слънчевите лъчи?

От много време е известно, че човешкият нос е кадърен да разпознае над 1 трилион разнообразни миризми. (Почти) никой не може да отхвърли, че окосената трева, прясно изпечения самун и чисто новата книга миришат прелестно. Сега проучване се пробва да изясни и за какво прането, изсушено на открито – под слънчевите лъчи – мирише доста по-добре от всичко, на което е способна шумната ви сушилня.

През 2020 година откриватели от Университета в Копенхаген разгласяват публикация за миризмите, свързани с прането, изсушено на слънце. Те изпират три кърпи на ръка във вода, която е била свръхчиста, което значи, че не е съдържала микроорганизми или соли, които биха могли да повлияят на миризмата на кърпите.

Кърпите са окачени да съхнат на три въжета за облекла - в тъмна стая, на помрачен балкон или на балкон, изложен на слънчева светлина. Впоследствие са запечатани в найлонови торбички за 15 часа, което разрешава на другите химикали да се освободят преди идващия тест.

Накрая въздухът от всяка торбичка е оценен посредством газова хроматография с масспектрометрия, с цел да се разпознават другите химични съединения, присъстващи след всеки от трите сюжета на сушене. Екипът също по този начин взима и проби от въздуха от празна торбичка, както и от въздуха на всяко от местата за сушене, с цел да ги съпостави с изсушените кърпи.

Изследователите откриват, че в кърпите, изсушени на слънчевия балкон, има повече химикали като алдехиди и кетони, които се свързват с парфюми или с аромата на растения. И двата комплекта кърпи, изсушени на открито, съдържат също пентанал, който откриваме в кардамона; октанал, който е с аромат на цитрусови плодове; и нонанал, който прилича аромата на рози. Но за какво?

" Когато озонът във въздуха реагира с материалите в мократа забрадка, се образуват алдехиди и кетони - които подхождат на разпознатите в проучването аромати. Това може да е част от обяснението. Но ние също по този начин считаме, че има нещо, което е директно разследване и от слънчевата светлина. Например пигментите или багрилата в кърпите, открити даже когато материите не са обработени, гълтам слънчевата светлина и водят до химически трансформации ", споделя в изказване Малте Фридънлунд от Университета в Копенхаген, съавтор на проучването.

Макар че на пръв взор изследването наподобява несериозно, екипът допуска, че липсват проучвания на въздействието на слънчевата светлина върху мокри повърхности и че сходни изследвания могат да оказват помощ да се разбере по какъв начин може да се случи разграждането на разнообразни материали.

" Този механизъм може да се реализира върху съвсем всяка открита повърхнина и е значим за разграждането на веществата в околната среда. Ето за какво за нас е извънредно значимо да научим повече за тези процеси. Надяваме се, че това проучване бележи стъпка в тази посока. ", заключава Фрайденлунд.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР