От доста години насам вестниците определено не са лесен и

...
От доста години насам вестниците определено не са лесен и
Коментари Харесай

Как Труд направи бомба на НАП

От много години насам вестниците несъмнено не са елементарен и рентабилен бизнес. Някои български издатели обаче откриха много сполучлив, въпреки и спорен модел. Той ненапълно припомня класическата " бомба " в ресторант - да изчезнеш, без да си платиш сметката. В медийния му вид това наподобява по този начин - натрупваш солидни отговорности към страната, най-много като не внасяш осигуровки на публицистите, и след това пренасяш активността в ново сдружение, а остарялото фалираш.До този изпитан прийом в последните месеци са прибегнали и издателите на " Труд " - семейство Блъскови. Дружеството, което издаваше вестника " Труд медиа ", е прекръстено и даже през април за малко има подадена молба за неплатежоспособност, а чиновниците и активността на медиата още от края на 2022 година са трансферирани в новото сдружение " Труд нюз ", към което към този момент са регистрирани и непокътнатите й марки.

От много години насам вестниците несъмнено не са елементарен и рентабилен бизнес. Някои български издатели обаче откриха много сполучлив, въпреки и спорен модел. Той ненапълно припомня класическата " бомба " в ресторант - да изчезнеш, без да си платиш сметката. В медийния му вид това наподобява по този начин - натрупваш солидни отговорности към страната, най-много като не внасяш осигуровки на публицистите, и след това пренасяш активността в ново сдружение, а остарялото фалираш.

До този изпитан прийом в последните месеци са прибегнали и издателите на " Труд " - семейство Блъскови. Дружеството, което издаваше вестника " Труд медиа ", е прекръстено и даже през април за малко има подадена молба за неплатежоспособност, а чиновниците и активността на медиата още от края на 2022 година са трансферирани в новото сдружение " Труд нюз ", към което към този момент са регистрирани и непокътнатите й марки.
Ново начало
За финансовите проблеми на " Труд " се заприказва обществено още в края на 2021 година, когато със заповед на регионалния шеф на София-град пространствата, в които се намираше редакцията на медиата, бяха запечатани поради неплащане на наем и консумативи. Тогава стана ясно, че компанията " Южен кръст ", ръководена от сина на основния редактор Петьо Блъсков, сключила контракт за наем, дължи над 200 хиляди лева Това са единствено част от отговорностите на " Труд медиа ", което съгласно годишния финансов доклад за 2021 година има 4.7 млн. лева доходи и 1.3 млн. лева облага.

По всичко проличава, че измененията в " Труд " са добре планувани, а дейностите по прехвърлянето стартират отдалеко. През септември 2022 година е основано сдружението " Труд нюз " с едноличен притежател " Маркет пул ", в което до януари 2021 година притежател е Петьо Блъсков - синът на известния дълготраен публицист и основен редактор на вестника. Преди него до 2017 година притежатели на компанията са били татко му и министърът на спорта във второто и третото държавно управление на ГЕРБ Красен Кралев. Блъсков-младши е продал компанията за под 1000 лева на Виктор Райковски (медийно прочут най-вече като цивилен деятел, посветил се да реновира и почиства детски площадки в София), който придобива 98%) и Мира Матанова (бивш чиновник на " Стандарт " ). Така че най-малко про форма сега семейство Блъскови не издава вестника.
Реклама
Паралелно издателят на вестника " Труд медиа ", благосъстоятелност на " Блъсков медиа ", през ноември 2022 година се преименува на " Струга 6 ". По данни от АПИС чиновниците спадат от към 50 до 1, като редом подобен брой са назначени в " Труд нюз ". А " Струга 6 " се озовава в листата на огромни длъжници към Национална агенция за приходите с 2.9 млн. лева отговорности. Повечето търговски марки към момента са в остарялата компания, само че " Маркет пул " е записало нова - " Труд нюз ". И по този начин към април 2023 година преименуваното сдружение дружно с всичките му отговорности към този момент е готово и подава молба за оповестяване в неплатежоспособност.

На въпроси на " Капитал " Петьо Блъсков-старши отговори, че смяната е станала по избор на притежателите, един от които в действителност е той самият. " Полагат се старания за погасяване на тези отговорности. Молбата е оттеглена и сдружението не е в произвеждане по неплатежоспособност ", споделя Блъсков пред " Капитал ". Справка в регистрите демонстрира, че това е станало, откакто е получен отвод, защото сдружението не е уведомило съответно Национална агенция за приходите за поисканата несъстоятелност. А настрана остава въпросът по какъв начин и за какво тя не подхваща нищо, откакто натрупването на отговорностите става с години, съдейки по докладите на " Труд медиа ".

Друг забавен миг е по какъв начин този оркестриран банкрут ще се одобри от главния заемодател - ПИБ. Блъскови купиха вестника с 3.7 млн. евро финансиране от банката, като " Труд медиа " е заложено пред нея, за разлика от " Труд нюз ". Все отново главният кредитополучател е " Блъсков медиа " като съдлъжник по заема и персонално Блъсков-старши, тъй че ПИБ очевидно има задоволително убеденост, че заемът ще остане обслужван. По думите на Блъсков все още точно " Струга 6 " е издателят на вестник " Труд ". В уеб страницата обаче е посочено, че зад активността на медиата към този момент стои сдружението " Труд нюз ".
" Труд " -на орис
" Труд " беше една от водещите печатни медии в България през 90-те години на предишния век и началото на този. Това се промени, когато през 2012 година немският тръст WAZ излезе от нея. След мощен напън от страната новите издатели Огнян Донев и Любомир Павлов продадоха медиата на основния редактор на " 24 часа " Венелина Гочева, която две години по-късно я трансферира на Петьо Блъсков. С това тя стана и очевидно политически подвластна най-много от ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Реклама
През 2021 година, когато тогавашният длъжностен културен министър Велислав Минеков поде акция да изгони " Труд " от държавния парцел, който обитаваше поради неплатени отговорности, депутати от ГЕРБ излязоха на митинг в отбрана на вестника. В продължение на тази сага в този момент има късмет още веднъж точно страната да разреши на " Труд " да стартира ново начало, като продължи елегантно да затваря очите си и да остане с едни 3 млн. лева обратно.

Това надалеч няма да е казус. Трикът с фалиращия възкръсващ издател към този момент беше отигран от " Стандарт нюз ", което и до през днешния ден стои с над 4 млн. лева отговорности към Национална агенция за приходите, а активността беше пренесена в ново сдружение - " Екрит медиа ". През 2020 година издателят на вестник " Банкеръ " също мина през сходно пречистване и функционалностите бяха поети от новосъздадената " Банкер БГ ". Няколко години по-късно - през 2023 година - и " Екрит медиа ", и " Банкер БГ " също са в листата на огромни длъжници на Национална агенция за приходите

По тематиката работи и Николай Стоянов
Свързани публикации " Труд " умря през 2014-а. Убиха го ГЕРБ и Движение за права и свободи 10 декември 2021, 06:00 Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (20 октомври) 20 октомври 2020, 09:27 Пеевски ще ликвидира " Телеграф медиа ", което до неотдавна издаваше вестниците му 18 октомври 2020, 10:51
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР