От доста дълго време не сме чували нищо за т.нар.

...
От доста дълго време не сме чували нищо за т.нар.
Коментари Харесай

Сара Брайтман ще лети в космоса тази година

От много дълго време не сме чували нищо за така наречен галактически туристи – това са хора, които летят в космоса, само че не по общоприетия метод – трансформирайки космонавтиката в своя специалност, посвещавайки се на нея, а получават услугата против възнаграждение. За пръв път това се случи през 2001 година, когато Денис Тито заплати $20 милиона за странствуване към “Международната галактическа станция ” на борда на транспортен съд “Союз ”. След това още шестима туристи полетяха в космоса в интервала 2002-2009 година, а един от тях – Чарлз Симони хвърча два пъти. Но след 2009 година НАСА поетапно трансферира всичките си редови полети на галактически кораби “Союз ”, заради пенсионирането на галактическата совалка през 2011 година. Така всички места на “Союз ” бяха заети и галактическият туризъм внезапно секна.

Тази година обаче се случи нещо друго – Съединени американски щати и Русия започнаха за пръв път взаимна дълготрайна задача, при която двама души – Скот Кели и Михаил Корниенко ще прекарат в космоса една година. Тъй като галактическият им транспортен съд “Союз ”, с който полетяха, има експлоатационен период от няколко месеца, не е допустимо те да се върнат с него. Друг галактически транспортен съд би трябвало да излети и да ги вземе назад. Това обаче не значи, че новоизлитащите кораби ще летят с празни места. През септември ще полети транспортен съд “Союз ”, като един от пасажерите ще бъде назначен на естествена шестмесечна задача. Другият – европейският астронавт Андреас Могенсен, ще лети на кратковременен полет.

А третото място е непокътнато за Сара Брайтман – известната изпълнителка на класическа музика.

Когато за пръв път потеглиха слуховете, че Сара Брайтман може да лети в космоса, хората посрещнаха тази вест с съмнение. Певците нормално са милионери, до момента в който туристите, които си разрешават лукса да летят в космоса, са милиардери. А Сара Брайтман не е първият артист с галактически упоритости. През 2002 година към космоса напираше да лети Ланс Бас, реализатор на групата NSYNC. Полетът на Ланс Бас беше на крачка да се реализира, само че в един миг спонсорите му (вкл. MTV) се отхвърлиха да го финансират и заради неспособност да си заплати пътешествието Ланс Бас беше изхвърлен от програмата.

Кой заплаща за полета на Сара Брайтман? Статия в Дейли Мейл (източник) се пробва да даде отговора на въпроса кой обезпечава средства за този билет, за който се приказва, че е на стойност $52 милиона. Една от опциите е ЮНЕСКО, защото Брайтман е ангажирана с ЮНЕСКО като “изпълнител за мир ”. Самата тя споделя, че по време на полета ще приканва за хората да живеят в естетика с природата и ще окуражава повече дами да се занимават с просвета и технологии. Но съгласно формален представител ЮНЕСКО въобще не подкрепя финансово полета на Брайтман по какъвто и да е метод.

Кой различен, с изключение на ЮНЕСКО? Според въпросната публикация през 2013 година Брайтман е подписала контракт с китайската корпорация Рейнууд груп. Според контракта Брайтман се задължава всяка година да взе участие в културни мероприятия на компанията. Освен всичко друго по време на галактическото странствуване Сара Брайтман ще провежда концерт от космоса със съдействието на Рейнууд. В края на краищата Брайтман е доста известна в Азия, компанията печели от нея. Вероятно с цел да полети Сара Брайтман в космоса ще бъде употребена китайска валута.

Космическият туризъм не се посреща еднопосочно от хората. За мнозина няма никакъв проблем всеки човек да разполага с парите си, както откри за добре и никой няма право да споделя на другия по какъв начин тъкмо да ги харчи. Други са мощно отрицателно настроени. Голяма част от мненията под публикацията Дейли Мейл са извънредно отрицателни и обвинителни по тази причина по какъв начин хора като Брайтман са движени от егоистични цели, до момента в който други нямат пари за ястие. Подобно е и мнението на галактическия анализатор Кийт Кауинг (източник), съгласно който за парите, които са нужни на Сара Брайтман да лети в космоса, биха могли да се обезпечат ваксини за 19 милиона души в разрастващите се народи.

И в края на краищата стои въпроса с “Международната галактическа станция ”, която е издигната от средства на данъкоплатци. Това е може би най-силният мотив против галактическия туризъм в сегашния си тип – не е етично, нито правилно данъкоплатците да устоят орбитален курорт за богатите.

Въпреки всички причини, мнозина се сплотяват към обстоятелството, че цялостното въздействие на комическия туризъм върху развиването на космонавтиката е позитивно. Ако не са били първите галактически туристи, в никакъв случай нямаше да има толкоз частни компании, които да се борят да революционизират достъпа на елементарния човек до Ниска околоземна орбита. Космическите туристи направиха допустимо частните вложители да имат вяра в частното бъдеще на галактическите полети и освобождението им от стигмата на държавния монопол.

Конкретно за полета на Сара Брайтман, няма спор, че когато той се случи, ще бъде в топ новините на всяка една новинарска организация. Няма потребност да загатваме, че пилотираната космонавтика рядко попада на предните страници на вестниците, нито в централните новинарски излъчвания, в случай че не се случи някаква повреда.

Изпълнението на Сара Брайтман ще е голяма реклама освен за нея самата и за почитателите й, само че в същото време и за пилотираната космонавтика. А от това пилотираната космонавтика несъмнено има потребност.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР