- От догодина потребителите ще имат още повече права за

...
Коментари Харесай

Oще права за потребителите: Две години гаранция и ремонт в разумен срок

- От следващата година потребителите ще имат още повече права за стоките и услугите, които са закупили. - Опциите при рекламациите са ремонт в "разумен период ", подмяна или възобновяване на парите отчасти или напълно. -Цифровите услуги и наличие също ще подлежат на рекламации.
Българските консуматори ще имат постоянно право на двегодишна гаранция при покупка на артикули, без значение дали продавачът е решил или не да дава такава. При претенция ще може да се изисква ремонт в " рационален период " и подмяна, а в някои обстановки и отчасти или цялостно възобновяване на парите. Ако дадена стока не подхожда на образци или реклами, то това също е предмет на претенция. А купувачите на цифрови услуги и наличие също ще подлежат на отбрана. Така ще наподобяват новите права на потребителите, откакто Народното събрание одобри законови промени, въвеждащи текстове от европейски наставления. Те към този момент са обнародвани в Държавен вестник, само че ще влязат в действие от 1 януари 2022 година
Задължителна гаранция и завършек на " безконечните " поправки
След влизането в действие на текстовете, което ще стане на 1 януари 2022 година, всяка закупена стока ще има двегодишна гаранция без значение дали продавачът дава такава или не. Правилото ще важи и за артикули, които следва да бъдат създадени или направени след подписване на контракта за покупка, а изключенията от него са единствено няколко: живи животни, движимости, продавани от правосъдни реализатори или от други органи, които са ги лишили в интерес на страната, както и артикули втора ръка, оповестени на обществен търг.

Същевременно се уголемяват и опциите за предявяване на претенция. Освен при недостатъци и несъответствия потребителят ще има право на такава и когато закупената стока не наподобява като мострата или се разграничава от данните в реклами или обществени изказвания на продавача. А когато купувачът открие противоречие, ще има право да изиска от търговеца подмяна или ремонт " в рационален период " във всички случаи, с изключение на когато " това се окаже невероятно или би довело до непропорционално огромни разноски за продавача ". Именно тук идва и втората алтернатива: при отвод или неспособност за ремонт и подмяна купувачът ще има право да скапе контракта или да изиска съразмерно понижение на цената. Тази опция важи и в случаите, когато несъответствието на стоката е " толкоз съществено, че оправдава неотложно понижаване на цената или повреждане на контракта ". Всъщност за първи път се вкарва понятието за ремонт на дефектни артикули в " рационален " период. А съгласно закона той е един месец с изключение на за тези артикули, съдържащи цифрови детайли. Важно изискване е още, че в случай че ремонтът на дадена стока изисква демонтажа й, то това става за сметка на търговеца, а не на клиента.

По линия на рекламациите потребителите ще имат и още няколко права. Двегодишната гаранция на стоките ще се удължава с времето, през което те са били на ремонт. А в случай че стоката е закупена да вземем за пример на разсрочено заплащане, клиентът ще може да откаже внасянето на оставащите суми, до момента в който търговецът не извърши отговорностите си по рекламацията.

Законът вкарва правила и за така наречен комерсиална гаранция, която продавачът може да даде в допълнение отвън минималния двегодишен период на потребителя, в това число и против възнаграждение. Това най-често се прави при битовата техника за дома. Според разпоредбите, ако в рекламни материали търговецът е " заречен " по-добри условия, в сравнение с потребителят е получил, то тогава клиентът има право да изиска обещаните.
Капитал - брой 12 Потребителски права и при цифровото наличие
Другата огромна смяна в законодателството е обвързвана с това, че за първи път се вкарва потребителска отбрана при покупка на цифрово наличие или услуги, като тя ще важи и за " безвъзмездни " цифрови услуги, при които обаче потребителят е дал своите данни на продавача. Така при покупка на цифрово наличие то би трябвало да бъде в най-новата версия при сключването на контракта, а продавачът е задължен да осведоми и дава на купувача всевъзможни актуализации, свързани със сигурността. Тук има няколко отбрани за купувача. В случаите, когато той не получи уговореното в контракт наличие, ще може да го изисква от търговеца " без голословно закъснение ". Потребителят си резервира правото и да скапе контракта, в случай че това не е изпълнено или в случай че за самия консуматор е било значимо да получи услугата в избран период, който не е спазен. Подобно на стоките, купувачите на цифрови услуги също ще могат да насочат рекламации - те ще могат да изискат търговецът да ги приведе в сходство с контракта " в рационален период " или да изиска повреждане на контракта или отчасти възобновяване на пари.

Предвид естеството на самите цифрови услуги е планувана и спомагателна отбрана, когато те се употребяват за нескончаем интервал от време. Така да вземем за пример търговецът има право да променя услугата единствено в случай че това е планувано в контракта и не води до разноски за потребителя. А в случаите, при които изменението утежнява достъпа или качеството, клиентът ще има право да изиска повреждане на контракта в едномесечен период.
Как се вземат решение разногласия
Колкото до решаването на разногласия сред консуматори и търговци, то тук няма да има основна смяна. Контролният орган по новите правила ще бъде Комисията за отбрана на потребителите, към която могат да бъдат подавани тъжби. Те не би трябвало да са анонимни. Друг вид е използването на услугите на така наречен Органи за различно решение на разногласия сред консуматори и търговци, които в България са 16 и са утвърдени от икономическия министър.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР