От дни Велико Търново и областта са в червената зона.

...
От дни Велико Търново и областта са в червената зона.
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Рязко се е увеличил интересът към ваксините през последните дни

От дни Велико Търново и региона са в алената зона. Днес там заседава спешният щаб, където беше и основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. По думите му в последните дни се усеща леко нарастване на интереса към имунизациите против Коронавирус – 19.

На този стадий няма да бъдат въвеждани по-строги противоепидемични ограничения. По думите на доцент Кунчев, в случай че заболеваемостта в страната надвиши 350 на 100 000 население, както е в алените области, би трябвало да бъдат въведени единни ограничаващи ограничения.

„ На първо място, в случай че дотогава бъде призната актуализация на бюджета и Министерски съвет разполага със средства, които е планувал, това ще докара до включване на компесационни стопански ограничения, незабавно след налагане на ограничаващите, което е доста значимо. Не ни безразлично, че зад всяка една такава мярка стои спиране на бизнес, оставане на хора без работа, усложнение на стопански субекти и загуби ", сподели основният държавен здравен контрольор.

Между 14 и 15% от новите случаи на Коронавирус -19 са измежду хора със приключена имунизация. От тях сред 4 и 5% са в болница, а смъртните случаи са под 3 на 100.

„ Фактът, че единствено 3 % от хората, които са ваксинирани са стигнали до смъртен излаз и то действително част от тях ненапълно ваксинирани е задоволително индикативен, че имунизациите работят ", съобщи доцент Кунчев.

Репортаж: За последните 14 дни малко над 361 на 100 000 са заболелите от Коронавирус 19 в област Велико Търново. В лечебни заведения са настанени 199 души, от които 14 са в интензивни отделения.

„ Към днешна дата имаме разкрити 239 кревати в региона, от тях 219 са неусложнено положение, имаме 4 кревати за пациенти под 18 години и 20 интензивни кревати ", сподели шефът на РЗИ Велико Търново доктор Евгения Недева.

„ Проблемите са идентични. На първо място е казусът с личния състав, в това число загубата на личен състав въз основата на неяснотите във връзка с методиката за възнаграждение, някои усложнения са със снабдяването с О2, медикаменти, въпреки, че за момента има всичко за нуждаещите се ", добави доцент Ангел Кунчев.

Като позитивна наклонност доцент Кунчев регистрира, че през последните няколко дни и в Бургас, и във Велико Търново се следи задържане в броя на заболелите и признатите в лечебни заведения, което обаче не подсигурява спад на случаите.

Още две нови области влязоха в алената зона, поради нараснала заболеваемост. Това са Хасково и Ямбол. Така областите, където заболелите са над 200 души на 100 хиляди стана общо 7. Засега там няма да се постановат спомагателни по-строги ограничения, само че ще се ускори контрола върху към този момент съществуващите - маски, стерилизация и отдалеченост.

Репортер: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР