От днес започват проверки за специално място за български стоки,

...
От днес започват проверки за специално място за български стоки,
Коментари Харесай

Започват проверки за наличие на стоки местно производство в търговските вериги

От през днешния ден стартират инспекции за особено място за български артикули, локално произвеждане, в комерсиалните вериги. Това съобщи в изявление за bTV земеделският министър Десислава Танева по отношение на новия Закон за храните.

" Най-важната смяна в закона е, че ще се даде сигурност на потребителя в това, което купува като качество и сигурност, че етикетът дава отговор на наличието на продукта. Санкциите са повишени няколко пъти. Ако до момента за заблуждение в етикетирането санкцията е била от 250 до 500 лева, в този момент става от 2000 до 5000 лева ", разгласи министърът. И посочи, че в магазините ще има обособени места за локално произвеждане, тъй като такова е и условието. 

Законът дава опция българският производител да сложи етикет – да го брандира, че продуктът е създаден в България. Въвежда се регистрация на бусовете, които доставят и транспортират храни с скотски генезис и хлебни произведения, а това ще подсигурява запазването качеството на храната, която отива до крайния консуматор, посочи Танева.

Земеделският министър коментира и предизвестието от Европейската комисия, че България дискриминира вносните хранително артикули с новото обвързване веригите да отделят място за локални артикули.

" Не фаворизираме безусловно никой. Не постановяваме никакви ограничавания и не забраняваме каквато и да е търговия или достъп на която и да е храна, от която и да е страна. Напротив – всичко, което е направено е за равнопоставеност и на българския производител. Европейски Съюз е знак на взаимност към всяка една общественост, не трябва да преглеждаме органа като някакво чучело. Има по какъв начин да уточняваме член 2 от постановлението и го вършим “, посочи Десислава Танева. 

По думите й квоти за българска продукция по този начин или другояче няма. " Борим се за равнопоставеност на българския производител, не за фаворизиране ", безапелационна беше Танева. 

" Ще останем в същата позиция на чист експортьор на жито, с високи ресурси за експорт. Има провали от сушата. Имаме обследвани 28 00 декара изцяло пропаднали от суша, главно в Североизточна и Източна България. Около 200 000 декара са с проваляне под 100 %, т.е. там се чакат по-малко добиви. Вероятно няма да стигнем върха от предходната година, само че още веднъж оставаме в същата позиция. Цената на зърното, на брашното и хляба ще се образува по същия метод в качеството ни на чист експортьор според от борсовите цени по света, които резервират миналогодишните си равнища ", добави Танева. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР