От днес започват празничните мероприятия за празника на Свиленград -

...
От днес започват празничните мероприятия за празника на Свиленград -
Коментари Харесай

„Фестивал в куфар“ и изложби за празника на Свиленград

От през днешния ден стартират празничните мероприятия за празника на Свиленград - 5 октомври. Програмата включва културни и спортни мероприятия, които ще продължат до 6 октомври.

Днес от 17.30 часа в салона на НЧ „ Просвета-1870” се открива галерия на клуб „ Ебру” от филиала на читалището в Одрин, а от 18.30 часа в Артгалерията стартира седмото издание на националния пленер „ Нарисувани усещания”.

На 23 и 24 септември, надлежно от 18.00 часа и 19.00 часа, на откритата сцена до Общинската библиотека ще се организира към този момент обичайният за празника на града „ Фестивал в куфар”, включващ моноспектакъла на артиста Петър Тосков „ Да изпеем поезия” и концертът на Марина Господинова и Станислав Арабаджиев „ Джаз на Стария мост”.

25 септември е непокътнат за феновете на спорта – ще се състоят детски шампионат по битка за купа „ Пети октомври” от 12.00 часа в спортната зала в кв. „ Изгрев”, а от 14.00 часа на стадион „ Колодрума” - честванена 100-годишнината от основаването на футболен клуб „ Свиленград- 1921”.

На 26 септември от 11.00 часа в Артгалерията художниците, гостуващи на пленера „ Нарисувани усещания”, ще показват галерия с творбите си, въодушевени от природата и забележителностите на региона.

Рецитаторски конкурс по стихове на Ивайло Балабанов е проведен от НЧ „ Просвета-1870” на 28 септември от 17.30 часа.

Като събитие от „ Фестивал в куфар” на 30 септември от 18.00 часа в Общинската библиотека ще показват книгата си за своите пътешествия на разнообразни континенти свиленградчанинът Антон Нашев и брачната половинка му Пламена.

На 1 октомври на откритата сцена край библиотеката за най-малките ще се играе цирков театър от 16.30 часа, а от 18.30 часа ще се състои концертът на Хорова школа Свиленград „ С песните на поколенията”.

Три мероприятия са планувани на 4 октомври. Най-напред, от 11.00 часа в Общинската библиотека ще бъдат показани книгите на персони, свързани с развиването на Свиленград – „ Безсмъртни епопеи” на Петър Раковски - локален стихотворец, публицист и участник в Балканската война и „ Биография на Петър Станчов, който е дал името на града, свързвайки го с най-отличителния за региона поминък – копринарството. От 18.00 часа годишната премия „ Подай ръка на доброто” на Лайънс клуб „ Свилена” ще бъде връчена на специфична гала в ресторант „ Моста”. От 19.00 часа в салона на НЧ „ Просвета-1870” ще се играе театралната режисура „ Умопомрачение” с присъединяване на Асен Блатечки, Койна Русева и други

Както всяка година празничният ден 5 октомври ще стартира с тържествена литургия в храм „ Св. Троица” за благоденствието на Свиленград и неговите поданици.

Общоградският обичаен крос за купа „ Пети октомври”, проведен с поддръжката на Ротари клуб – Свиленград, ще се организира от 11.00 часа в парк „ Младежки”.

Традиционното поклонение на връх Шейновец и панихидата на паметника-костница ще се състоят от 15.00 часа.

От 17.00 часа в библиотеката се открива изложбата „ Небесен гурбетчия” с документи и ръкописи от архива на поета Ивайло Балабанов, който си отпътува от този свят през месец юли тази година.

Тържествена гала по случай 109 години от освобождението на Свиленград ще състои от 17.45 часа пред паметника на ген. Никола Иванов.

От 19.30 часа в Спортна зала – Свиленград е концертът „ Да послушаме кино” с присъединяване на Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Васил Петров, Плевенската филхармония с диригент Борислав Йоцов и други

Програмата приключва на 6 октомври, когато от 18.00 часа в НЧ „ Просвета-1870” ще се организира тържествена гала по връчване знака „ Почетен жител на Свиленград” на доктор Димитър Ермов, шеф на МБАЛ – Свиленград.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР