От днес започват масови проверки на автобуси и товарни автомобили

...
От днес започват масови проверки на автобуси и товарни автомобили
Коментари Харесай

Започват масови проверки на автобуси и товарни автомобили в цялата страна

От през днешния ден стартират всеобщи инспекции на рейсове и товарни коли в цялата страна. Инициативата е по линия на европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ. Акцията ще продължи през цялата седмица, в нея вземат участие екипи на Автомобилна администрация, престъпна и икономическа полиция. Засилен надзор ще има във всички страни членки на Европейски Съюз. Шофьорите ще се ревизират за транспорт на незаконни мигранти, владеене на наркотични субстанции и превозване на крадени артикули.

Само за няколко минути екипите на " Автомобилна администрация " и " Пътна полиция " хващат двама водачи в нарушаване. Първият е Петър, който пътува за Франция. Малко преди Калотина е спрян, става известно без винетка.
Петър, водач: Забравих винетка да купя. Мислих от идната бензиностанция да купя.
Българска национална телевизия: Сега по какъв начин ще продължите?
Петър, водач: Спирам на идната бензиностанция и закупувам.
Шофьорът на втория ТИР пък кара с непозната карта за цифровия тахограф. Поема риска, с цел да може да стигне по-бързо до крайната цел. За това нарушаване ще би трябвало да заплати 4-цифрена санкция. По правилник шофирането денем не би трябвало да надвишава 10 часа, а след 4 часа каране лидерът е задължен да направи минимум 30 минути отмора.
Георги Димитров, ИА " Автомобилна администрация ": Въпросният господин ръководи с карта за цифров тахограф, която не е издадена на негово име. На различен водач е за икономисване на работно време и почивки.
Проверките демонстрират, че сходни опити да се заобиколи регламента за почивки не са необичайност.
Гл. контрольор Росен Рапчев, шеф бранш,,Пътен надзор " - Групово дело,,Национална полиция ": Средно сред 10-15 случая при такава интервенция установяваме за манипулиране на тахошайбите.
Резултатите досега демонстрират и още взаимни отстъпки с сигурността на пътя. Някои карат претрупани и без добре обезопасен товар.

Превишена скорост и неспазване времето за отмора. Според " Пътна полиция " това са главните аргументи за тежките произшествия на пътя, свързани с рейсове и тежкотоварни коли.

При предходната акция на пътя са тествани 4 600 товарни автомобила и малко на 1000 рейса. Констатираните нарушавания са над 1 600. Най-много са глобите за превишена скорост и неизползване на защитни колани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР