От днес започват да глобяват за зимни гуми в рамките

...
От днес започват да глобяват за зимни гуми в рамките
Коментари Харесай

От днес започват да глобяват за зимни гуми, наказанията са от 50 до 500 лева

От през днешния ден стартират да глобяват за зимни гуми в границите на акция “Зима ”. Това значи, че от през днешния ден до 1 март всички коли наложително би трябвало да бъдат оборудвани със зимни гуми или такива с дълбочина на грайфера не по-малка от 4 мм. Пътните служители на реда стартират да постановат санкции за шофиране с несъответствуващи гуми.

Специално внимание ще се обръща и на редовността на светлините, спирачките и чистачките.

Както и в предходни години, акцията се разделя на три елементи от по 10 дни. Фокусът на първата част е върху колите, във втората част - на пешеходците и пасажерите, а третото десетдневие е за безвредното шофиране.

Глобите също са разграничени в три категории. Най-малката е 50 лева, по-късно се повишава по отношение на неизправността, като може да доближи 500 лева

Акция „ Зима “ у нас нас тя ще е за 29-и път, разгласи ръководителят на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Емил Панчев.

В последните три сезона тежките произшествия стават все по-вече, уточни той. По думите му предходната зима са починали 157 души. Касапницата на пътя би трябвало да спре, сподели Панчев.

Димитър Мичев от " Пътна полиция " съобщи, че тази година ще има нулева приемливост към всеки извършител. В момента близо 10 000 души имат права да пишат актове. Всекидневно 770 екипа работят в страната, а 10 % от тях са в София.

Първият стадий на акция " Зима " ще е при колела, каруци и електрически дребни транспортни средства, най-вече в тъмната част на деня.

Вторият стадий на акцията ще е ориентиран към пешеходците. Ще се обръща внимание на вярно секване и лишаване на преимущество.

Третата част е ориентирана към техническото положение на транспортните средства, като се натъртва на фаровете.

На автомагистралите ще има акция, която няма да позволява велосипедисти.

Мария Ботева от “Пътна полиция ” регистрира, че предходната година в границите на акция “Зима ” са тествани 128 159 транспортни средства. Леките коли са над 108 хиляди, 15 941 камиона също са били тествани.

Почти 5000 са установените неизправности. Най-честата неправда е нередовност на светлинните системи. В 168 случая са открити износени или раздрани гуми.

Съставени са над 8000 акта, издадени са над 36 000 фиша. Спрени са от придвижване 397 коли.

И тази година ще има санкции за нередности. Те стартират от 50 лева, напомни Ботева и прикани всички да приготвят колите си за придвижване при зимни условия.

Номерът на колите би трябвало да е разбираем и да се вижда, тъй като другояче има глоба, напомни Ботева. По думите ѝ би трябвало да се ревизира отоплителната система на автомобила и аптечката.

" Автомобилна администрация " ще ревизира техническата валидност на камиони и рейсове. Акцент тази година ще е директният трафик. С всяка година той пораства, демонстрира статистиката.

Председателят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " Ясен Йорданов сподели, че от 1 ноември всички автомагистрали към този момент са в зимен режим. Почистващата техника е готова.

Живка Димитрова от БЧК напомни, че аптечката е извънредно значима, тъй като с помощта на нея може да бъде избавен живот. Изключително значимо е образованието по пътна сигурност за децата, уточни тя.

Росен Рапчев от организацията по пътна сигурност прикани да променим държанието си като участници в придвижването. По думите му гумите на транспортните средства са извънредно значими. Освен това би трябвало да бъде увеличена дистанцията сред транспортните средства, да бъде понижена скоростта и да не се подхващат рискови маневри.

Пешеходците да бъдат деликатни, да се оглеждат при секване и да не бъдат с тъмни облекла вечерта, прикани още Рапчев, представен от Българска телеграфна агенция.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР