От днес започва Европейската седмица на тестването за ХИВ и

...
От днес започва Европейската седмица на тестването за ХИВ и
Коментари Харесай

Тестваме се безплатно за ХИВ и хепатит

От през днешния ден стартира Европейската седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити , която ще продължи до 30 ноември. Тази година за 30-ти следващ път ще отбележим и 1-ви декември - Световния ден на СПИН, под мотото " Узнай своя статус ".

Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити ще бъде маркирана в цялата страната, като в нея ще се включат 28 районни здравни инспекции, общини, образователни заведения, неправителствени организации, както и националното съдружие за битка с хепатита " Хепасист " и съдружие " ХепАктив ".

 Едва 11 на 100 от българите са си правили тест за ХИВ
Едва 11 на 100 от българите са си правили тест за ХИВ

94% от българите не биха се оженили/омъжили за ХИВ положителен

Европейската седмица се организира за шеста година. През 2015 година дейностите са разширени с включването на проучванията за хепатити. Причината е, че инфектирането става по еднакъв метод с този при ХИВ, а за хората, които са изложени на риск от ХИВ или хепатит, е значимо да узнаят статуса си допустимо най-скоро след заразяване. Напредъкът в лекуването на тези инфекции обезпечава на хората с ХИВ и хепатит В пълностоен живот, а тези с хепатит С могат да бъдат излекувани изцяло.

Целта на двете акции е да се обединят напъните на разнообразни институции за разширението на обсега на хората, които знаят статуса си.

 България е на кръстопът сред две ХИВ епидемии
България е на кръстопът сред две ХИВ епидемии

От 2012 до 2016 година у нас са регистрирани над 1 000 случая на СПИН

Цели се и повишение на осведомеността на популацията за преимуществата на ранното разкриване и своевременното ориентиране на инфектираните лица към лекуване. Инициативите дават опция на хората да се осведомят за методите на предварителна защита на ХИВ и хепатити и по този метод да защитят себе си и своите близки.

Дискриминацията към момента възпира хората от ранно тестване. Това постанова да се даде налична информация за това какъв брой е значимо всеки да ревизира своя статус , без да се сблъсква с неоправдателно отношение от страна на близките.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР