От днес влиза в сила толсистемата у нас за таксуване

...
От днес влиза в сила толсистемата у нас за таксуване
Коментари Харесай

Тол системата влезе в сила днес след редица отстъпки

От през днешния ден влиза в действие толсистемата у нас за таксуване на камиони и рейсове. От 1 март всички тежкотоварни камиони над 3.5 тона и рейсове трябваше да се снабдят с един от трите разновидността за отчитане - маршрутни карти, бордови устройства и GPS-тракери. Заради неналичието на подготвеност обаче превозвачите извоюваха от премиера Бойко Борисов гратисен интервал до 27 март, в който би трябвало да се снабдят с предпочетеното от тях устройство.

Kамерите започнаха да работят от 05.00 ч. на 1 март като преди този момент бяха извършени финални механически действия по стартирането, разясниха от пресцентъра на Агенция " Пътна инфраструктура ". Тол системата таксува всички превозни средства над 3,5 т за прилагане на общо 3115 км пътища. От тях 803 км са автомагистрали и 2 312 км - първокласни пътища.  Досега тежкотоварните транспортни средства употребиха е-винетки.

Близо 17 000 км второкласни и третокласни пътища от към 20 000 км републиканска пътна мрежа ще са безвъзмездни за тежкотоварните коли. На територията на област Смолян да вземем за пример няма пътища, за които да се дължи тол такса. До 1 март транспортните средства над 3,5 тона плащаха електронна винетка за цялата републиканска пътна мрежа.

Тол таксите за изминаване на 1 км са избрани в сходство с масата на пътното транспортно средство, екологичния му клас, както и категорията на пътя. За всеобщия тежкотоварен транспорт - камионите от 3,5 т до 12 т, цените са сред 3 ст. и 7 ст. на километър, а за рейсовете - от 1 ст. до 4 ст. на километър. За транспортните средства над 3,5 т, употребяващи като единствен източник различни горива, тол таксата ще е в размер на 50 на 100 от цената, избрана за съответния тип коли с екокатегория ЕВРО VI, EEV.
За потребителите на пътната мрежа са обезпечени три благоприятни условия за таксуване - с маршрутна карта, с бордово устройство или с GPS тракер. Първоначално се чака камионите и рейсовете да употребяват маршрутна карта и поетапно, до 27 март да се оборудват с бордово устройство или с тракер. А тези, които към този момент са се снабдили, могат да ги употребяват още от 1 март.

Маршрутната карта може да се купи по канали, по които се продават и електронни винетки: от уеб страницата на Националното тол управление www.bgtoll.bg, от мобилното приложение BGTOLL, на гише на граничните пунктове, в регионалните пътни ръководства, от 500 терминала за самообслужване в цялата страна, както и в комерсиалната мрежа на сътрудниците на АПИ. При потреблението на маршрутна карта водачът или притежателят на товарния автомобил или рейс авансово вкарва в системата стремежи маршрут за придвижване като отбелязва начална и последна точка, и до четири междинни точки, по избор. Той заявява категория, емисионен клас и брой оси на транспортното средство, и избира да генерира най-кратък или най-бърз маршрут. В резултат на тези данни се пресмята цената за прекосяване. Валидността на маршрутната карта е 24 часа от определения миг за активиране.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР