От днес в Русия започват да гласуват на референдум за

...
От днес в Русия започват да гласуват на референдум за
Коментари Харесай

Руснаците гласуват на референдум. Ще позволят ли на Путин да остане на власт до 2036 година?

От през днешния ден в Русия стартират да гласоподават на референдум за конституционни промени. Предложената от президента Владимир Путин промяна би му разрешила да остане на власт до 2036 година, когато съветският държавен глава ще бъде на 84 години. Самото физическо гласоподаване е планувано за 1 юли, само че руснаците имат опция да дадат своя глас от 25 юни по електронен път. 

Вотът трябваше да се организира преди повече от месец, само че беше анулиран поради пандемията от ковид. Очаква се конституционната промяна да бъде призната, с което властта на Путин да бъде на процедура бетонирана. Освен това се планува да вземем за пример актуализиране на пенсиите и минималната заплата, а хетеросексуалният брак се дефинира като единствена форма на брачен съюз.

Какво ще донесе на хората в Русия вотът за промени в конституцията, се питат съветски издания във връзка почналото през днешния ден гласоподаване за промени в главния закон, написа Българска телеграфна агенция. 

Вотът е плануван с президентски декрет за 1 юли, само че за улеснение и сигурност на жителите секциите отварят седмица по-рано. Ще работят общо 96 500 секционни комисии, хората ще могат да гласоподават и по домовете, а в Москва и Нижегородска област посредством интернет, написа " Росийская газета ". Общоруското гласоподаване е ново събитие за изборната система на Русия и са въведени специфични правила. Ключова разлика са невижданите санитарни ограничения, създадени от ЦИК и здравните управляващи, както и необятното публично наблюдаване, декларира московският официоз.

" Наблюдатели изпращат над 1600 най-разнообразни публични сдружения и 18 партии. Централната база данни включва към този момент 380 000 имена - " невиждано огромна цифра ", а съветските общественици считат да активизират общо половин милион наблюдаващи ", споделя Максим Григориев от Обществената палата на Русия.

Всички секции разполагат с нужните средства за самостоятелна отбрана от ковид, снабдени са с електронни термометри и в случай че пристигна гласоподавател с висока температура, ще би трябвало да попълни бюлетината в настрана помещение. Секциите постоянно ще бъдат проветрявани и дезинфектирани, шефовете на комисиите и наблюдаващите ще бдят за опазването на документите по време на санитарните паузи. Правилата целят да понижат контактите сред участниците в плебисцита, да не се позволява скупчване на доста хора, написа вестникът.

" Презастраховахме се. В никоя страна не са вземани сходни ограничения ", акцентира шефката на ЦИК Ела Памфилова.

Новите конституционни правила ще влязат в действие, единствено в случай че половината участници във вота отговорят с " да " на въпроса " Одобрявате ли измененията в Конституцията на Руската федерация? ". Това е кардиналната позиция на президента Владимир Путин, основател на поправките. Той нееднократно е подчертавал: последната дума ще имат жителите, прибавя " Росийская газета ".

Още на 10 юни стартира предварително гласоподаване на съветските кораби, тръгнали на корабоплаване, в полярните станции и труднодостъпните местности. От 15 юни пускат бюлетини съветските жители в чужбина, показва " Комерсант ". Изданието разказва характерни особености на вота в изискванията на пандемия - гласуващите да вземем за пример ще си демонстрират паспортите от разстояние, което обаче дава опция да бъдат прочетени данните, и " за малко ще спускат маските за инспекция на самоличността им ".

" Комерсант " изследва всички искове президентският декрет за вота да бъде приет за противозаконен, подадени пред Върховния съд на Русия. Съдът счете, че ищците в действителност не оспорват указа, а закона за конституционните промени, утвърден към този момент от Конституционния съд, и отхвърли всички искове, осведоми всекидневникът в различен материал.

Приемането на поправките ще отстрани риска Русия да се върне към по-ниско ниво на правни гаранции за хората. Особено значими са текстовете със обществена устременост, декларират пред " Известия " членове на работната група, подготвила измененията, и общественици.

" Някои ремонти са резултат от дългогодишно търсене на баланс сред опциите на съветската стопанска система и настояванията на жителите ", отбелязва зам.-министърът на труда Олга Баталина.

Промените са от голяма важност и за външнополитическото състояние на Русия, твърди всекидневникът. А поправките, засягащи осведомителните технологии, дават опция страната да се снабди с пълностоен цифров кодекс, споделя специалистът Наталия Касперская.

Руската ЦИК за пръв път промени разпоредбите, откакто играта е към този момент почнала. За улеснение на хората тя позволи вотът да се организира и по секциите, и под особено построени навеси край блоковете. По-рано това бе неразрешено - и самостоятелни наблюдаващи към този момент декларират, че се затруднява активността им, написа " Независимая газета ". Може би ще последва и възбрана за пропаганда в секциите, допуска вестникът.

" Вотът не може да бъде дискредитиран в очите на обществото: който има доверие в гласуването, ще има и отсега нататък, който няма - няма да има ", разяснява политологът Константин Калачов. " Повечето колебаещи се имат проблеми не толкоз с процедурата, колкото със същността на поправките - " само че по всичко проличава, че Кремъл мощно го боли главата за този избор ", прибавя специалистът.

" Новая газета " се пита за какво политици и други видни персони в Русия считат конституционния избор за толкоз значим. Изданието помества " хитпарад от странни пояснения ", с които " властта, звезди, спортисти и други хора от елитите стимулират нуждата да гласоподават, забравяйки за неприключилата коронавирусна пандемия ".

Губернаторът на Омска област Александър Бурков напомня, че съгласно сегашната конституция от 1993 година " интернационалното право стои по-високо от съветските закони. Излиза, че през днешния ден живеем под диктовката на чичо Сам (...) Стига толкоз, връщаме се в интервала на Съветския съюз ", декларира той.

" За да проработи системата ", политическата класа в Русия " би трябвало да спре да разсъждава кой щял да стане правоприемник на Путин, по кое време ще стане това и т. н. ", обосновава сенаторът Андрей Клишас плануваното " нулиране " на президентските мандати.

" Ако приказваме за мощна Русия, след Путин ще бъде Путин. Всичко, каквото ще става след президента Путин, ще става съгласно заложените от него шаблони ", предвижда ръководителят на Народното събрание Вячеслав Володин.

" Трябва ни възбрана да се отчуждават територии от Русия, че някои хора са подготвени да разграбят и разпродадат страната ", счита граничарят Сергей Евланов, притежател на званието Герой на Русия.

Сергей Безруков, артист и режисьор разказва като " поддръжка и опора " за страната включването в конституцията на текст за запазване на съветския език.

Лидерът на Чечения Рамзан Кадиров твърди, че щом в конституцията на Русия бъде " ясно несъмнено наличието на брака ", това ще пресече " опитите на задграничната агитация (...) да унищожи обичайното съветско семейство ".

" Въпросът опира до нашето физическо оцеляване, защото основният спонсор и контролиращ СЗО Бил Гейтс за да понижи популацията на Земята приема стратегия за чипиране и имунизация, а оживелите ще би трябвало да живеят като безполови роботи в цифров концлагер " - по тази причина би трябвало да се промени " цялата американска окупационна конституция " от 1993 година ", изяснява Андрей Бушков, предприемач от Якутия.

Докато жителите на Русия гласоподават за ремонти в конституцията, властта още веднъж ще им бръкне в джоба - от 1 юли нарастват жилищно-комуналните услуги, водачите ще вземат книжки, единствено в случай че минат за своя сметка на тест за продължителен алкохолизъм, а евтините медикаменти ще станат по-малко, вижда " Свободная преса ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР