От днес в Плевен има паметник на Девета пехотна Плевенска

...
От днес в Плевен има паметник на Девета пехотна Плевенска
Коментари Харесай

Откриха паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия

От през днешния ден в Плевен има монумент на Девета пехотна Плевенска дивизия. Монументът е първият от подобен мащаб за последните 75 години и е отдаден на една от най-големите победи на Българската войска по време на Първата международна война - при Дойран. Построен е след гражданска дарителска самодейност, подкрепена от Министерство на защитата и Общината.

Плевен

Скулптурната комбинация се издига на мястото, откъдето през есента на 1915 година бойците на Девета дивизия потеглят за фронта. Централната фигура е на командира на дивизията военачалник Владимир Вазов. Паметникът беше открит от министъра на защитата Красимир Каракачанов.
Красимир Каракачанов, министър на защитата: Ето тук е мястото, на което всеки може да постави едно цвете за спомен в памет на своя дядо или на своя родственик, отдал живота си за великата концепция за избавление на българските земи и тяхното обединяване в една страна.
Много потомци на бойци от Девета дивизия се поклониха пред паметта на дедите си.
Надежда Василева, Плевен: Това е дядо ми - Георги Първанов Деянов от Плевен, който е взел участие в епопеята край Дойран. Присъстваме тук в този незабравим ден, с цел да сведем чела пред този героизъм.Милен Борисов, Свищов: Искам да подаря този камък, който съм донесъл персонално от позицията на военачалник Вазов в Македония, от Дойран, от върха.
Камъкът от позицията, наречена Дяволското око, ще бъде вграден в основата на монумента.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР