От днес Столична община е официален собственик на къщата-музей на

...
От днес Столична община е официален собственик на къщата-музей на
Коментари Харесай

Столична община получи ключовете за къщата-музей на Пейо Яворов


От през днешния ден Столична община е формален притежател на къщата-музей на поета Пейо Яворов. Сагата със собствеността продължи няколко години.

За bTV зам.-кметът на София Тодор Чобанов съобщи, че придобиването на парцела е огромна победа за обществото. Той акцентира, че Яворов е една от най-важните персони в духовната история на България и заслужава нашата благодарност.

„ Бяхме задължени като локална власт, виновна към жителите, да намерим края на тази сага. Сега имаме благополучен завършек”, съобщи Чобанов.

По думите му това е първият случай, в който сходен обект се придобива от локалната власт. Зам.-кметът се надява този „ прецедент” да стане процедура, тъй че и други общини да потърсят решение за знакови обекти. Според него към момента има старинни здания и монументи, които са частна благосъстоятелност и са в неприятно положение.

Чобанов акцентира, че цялото управление на Столична община е гласувало средства за реставрацията на къщата-музей. Освен това изясни, че парцелът е добит за към 20% под пазарната цена. Сумата е обективна и преференциална за данъкоплатеца и е нищо спрямо духовния музей в центъра на София, счита Чобанов.

„ Очаква се следващата година на пролет да са подготвени плановите документи и да стартира специфичен градивен ремонт, който да подсигурява устойчивостта на сградата”, добави още той.

За да отбележат придобиването на парцела, алегорично са поканени интелектуалци и членове на Националния книжовен музей. Ще има и празненство.

Сагата към къщата-музей на Пейо Яворов продължава дълго, като притежателите се менят няколко пъти. За последно ключовете държи Васил Панчев. Наследява парцела през 2015 година със отговорности, тъй като къщата е ипотекирана няколко пъти.

Според него къщата е употребена като инструмент за разнообразни заеми. Близо половин млн. евро са били върнати на предходния притежател, само че при причисляване на лихви са се оказали разлики към 300 хиляди евро, които сега той предявява.

За това някогашният притежател Володя Лозанов беше завел дело против Панчев. По думите на Лозанов нито една правосъдна инстанция, нито финансова инспекция са открили нарушавания.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР