От днес спира мярката за хотелиерите по програмата за настаняване

...
От днес спира мярката за хотелиерите по програмата за настаняване
Коментари Харесай

Недоволство сред украинските бежанци у нас заради преместването им в държавни бази - Топ новини

От през днешния ден стопира мярката за хотелиерите по програмата за настаняване на бежанци от Украйна, чието финансиране бе удължено с месец с решение на Министерския съвет. Във вчерашния следобяд на изключително съвещание Министерски съвет реши да продължи помощта за бежанците, само че този път те ще бъдат настанени в държавни бази. Новината обаче провокира всеобщо неодобрение измежду стотици украински жители, получили леговище у нас. Те се събраха на митинг в центъра на „ Слънчев бряг ”.

Това ще бъде второ пренасяне за получилите филантропичен статут у нас украинци и към този миг няма изясненост къде и по кое време ще бъдат настанени. За част от тях споменът от преместването в базовия лагер в Елхово продължава да е шоков. В един от морските хотели безсънна нощ изкараха близо 200 украинци, които бяха събрали багажа си, само че не знаеха нито по кое време ще бъдат извозени, нито с какво, нито за къде. Никой от тях не желае да бъде изместен в държавните бази, препоръчани от служебния кабинет.

„ Базите са остарели и е доста некомфортно. Трябва да има добър интернет, магазини, аптеки ”, сподели украинката Лидия.

„ Децата ни учат отдалечено в украинските учебни заведения. За да стоят на компютрите, е нужно време. Трябва да е безшумно ”, счита Анна.

„ Багажът ми е събран, само че нямаме никаква изясненост какво ще се случи с нас. Чакахме първо число, чакахме държавното управление да удължи програмата, само че не получихме информация ”, изясни Анастасия.

Хотелиерът Руска Минчева стопанисва два хотела, в които е настанила към 240 украинци, които към този момент усеща като свое семейство. Без помощ от страната обаче тя няма средства да обезпечи изхранването на всички.

В цялостна невъзможност е и различен хотелиер в Несебър, чийто хотел седем месеца е цялостен с украинци, само че на него страната е платила отчасти.

„ Не ми е платено за април и май. Имам някакви частични заплащания за другите месеци и цялата работа е в това, че няма никаква връзка сред нас и страната ”, разяснява Веселин Данов, съобщи Нова тв.

Украинците се готвят за нов митинг в обедните часове и упорстват за цялостна изясненост за новото пренасяне. А през днешния ден регионалните администрации в черноморските райони стартират да изготвя описи за новото пътешестване на бежанците от Украйна.

В Банско хотелиерите също не са наясно по кое време и дали ще им бъде платено за украинците.
Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР