От днес са в сила правилата за наблюдение върху преките

...
От днес са в сила правилата за наблюдение върху преките
Коментари Харесай

От днес влизат в сила правилата за наблюдение върху преките чуждестранни инвестиции в ЕС

От през днешния ден са в действие разпоредбите за наблюдаване върху директните задгранични вложения на Европейски Съюз, които целят да запазят стратегическите ползи на блока и плануват координиране сред Комисията и страните при оценка на задграничните вложения.

През последната година и половина Европейската комисия и страните-членки задействаха ефикасна координационна рамка след приемането на регламента на Общността за наблюдаване на вложенията. Тя се трансформира в инструмент, който ще пази стратегическите ползи на Европейски Съюз и в това време ще държи Общия пазар отворен за вложения.

Според регламента, признат през 2019 година, се основава рамка, в която Комисията и страните-членки ще координират дейностите си по непознатите инвестиции, напомня БНР. Това включва и съдействие там, където непознатите вложения биха имали въздействие върху Общия пазар.

Регламентът разрешава на Комисията да дава мнения, когато вложенията съставляват заплаха за сигурността и публичния ред на повече от една страна-членка или биха могли да подкопаят план или стратегия от общ интерес на Европейски Съюз, като да вземем за пример програмата за научни проучвания и нововъведения "Хоризонт 2020 " или сателитната система "Галилео ".

Общността е едвам от най-отворените за външни вложения дестинации в света и съществена за директни непознати инвестиции. Те са възлизали на близо 6, 5 милиарда евро през 2017 година и са обезпечили 16 млн. работни места за европейски жители.

Новите правила целят да запазят стратегическите ползи на блока и плануват координиране сред Комисията и страните при оценка на задграничните вложения. От страните членки се изисква да оповестяват по какъв начин ревизират вложенията и да обменят данни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР