От днес пациентите с леки и средно тежки симптоми на

...
От днес пациентите с леки и средно тежки симптоми на
Коментари Харесай

Безплатни лекарства и Covid зони - какво трябва да знаем за тях

От през днешния ден пациентите с леки и приблизително тежки признаци на ковид могат да се лекуват гратис вкъщи, като изискването е преди този момент тези пациенти да бъдат прегледани в някой от медицинските центрове, които са избрани от Министерство на здравеопазването като Covid зони.

Към момента има 46 Covid зони в медицински центрове и здравни заведения, като непрестанно се разкриват нови и до две седмици се чака да станат 150, колкото ще бъдат задоволителни за страната. Сметката направи зам.-министърът на опазването на здравето Димитър Петров през днешния ден пред Българска национална телевизия. За първи път Здравната каса ще поема домашното лекуване на болните от ковид.

В профилирания кабинет се прави цялостният обзор, който може да включва клиничен обзор, проучвания и рентгенови фотоси, а по-късно се изписват безплатните медикаменти. 

Услугата е налична и за здравно неосигурени пациенти.

Задачата на тези Covid зони e да концентрират на едно място диагностика, проучвания и определяне на медикаментите, да не се смесват потоци при общопрактикуващите лекари. Във всяка от тях работят доктор и здравна сестра от съответния медицински център или поликлиника. 

Зам.-министърът уточни, че медицинските центрове имат задоволително тласъци, с цел да отварят такива зони, тъй като с изключение на пари за обзор на всеки пациент, ще получат спомагателни 15 000 лева за работа в неподходящи условия. Имат и опция да изискат инсталация за към 50 хиляди лева

По горещата тематика за безплатните медикаменти доктор Петров уточни, че всички аптеки с контракт с НЗОК, могат да отпускат безвъзмездни медикаменти, които се употребяват от болните с ковид. Медикаментите са разграничени в три групи - антибиотици, кортикостероиди и препарати за разреждане на кръвта. 

Личните лекари нямат право да изписват тези безвъзмездни медикаменти.

" Ще се покриват медикаментите за лечебния курс, може една опаковка, може и повече, колкото лекарят реши ", разясни зам.-министърът.

До 3 медикаменти могат да се напишат на една рецепта. Проблем може да има с нискомолекулните хепарини, за които в целия свят има недостиг. Според Димитър Петров с останалите медикаменти в аптеките няма проблем.

" Антибиотик не си пие от всеки болен, позитивен от Covid-19, нито се вършат мускулни хепарини ", добави медикът. 

От изявлението му стана ясно също, че Covid зоните не изключват опцията общопрактикуващите лекари да продължат отдалечено по телефона да лекуват пациентите, които са с по-леки признаци, без нараснала температура и проблеми със сатурацията, нито имат необходимост от спомагателни проучвания.

 
50% от учителите ще посрещнат първия образователен ден предпазени против Covid-19
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР