От днес образът на Алеко Константинов, родоначалник и идеолог на

...
От днес образът на Алеко Константинов, родоначалник и идеолог на
Коментари Харесай

Отдаваме почит на Алеко Константинов, идеолог и родоначалник на организираното туристическо движение в България

От през днешния ден обликът на Алеко Константинов, основоположник и идеолог на проведеното туристическо придвижване в България, ще стои паралелно до фотосите на министрите в Министерството на туризма.

Отдаваме респект на Щастливеца, на неговото дело и на полета на фантазиите на един мечтател.

По самодейност на огромния български писател-сатирик и държавник на 27 август 1895 година група от към 300 планинари, поклонници на красивата Витоша, се изкачват на Черни връх, с цел да слагат началото на първото туристическо сдружение в България – Клуб на българските туристи. Между тях е бил и патриархът на българската литература, изключителният пътеписец Иван Вазов.

Със мощното си сатирично перо Алеко Константинов оставя трайна диря в българската литература и историческата ни памет. Воден от откровено родолюбие и удивление от величието на българската природа, Алеко оприличава България на Швейцария на Балканите с пътеписите “Невероятно, само че факт! ” ( “Невероятно, само че факт, 300 души на Черни връх! ”), “Какво, Швейцария ли? ” и “По българска Швейцария ”.

На 2 август 1899 година (само две години след гибелта на Алеко) в Княжево се състояла среща на дейни планинари, на която е взето решение за основаване и на първото в България туристическо сдружение под наименованието “Алеко Константинов ”.

На името на Алеко е първата туристическа хижа, издигната в обичаната му планина Витоша. Тя е построена по самодейност на група планинари-интелектуалци през интервала 1922-24 година Строителството е изпълнено с безплатния труд и финансови средства, събрани от хиляди туристи от цялата страна. Хижата и целият регион към нея в този момент е прочут като туристически и ски център “Алеко ” и се посещава целогодишно от хиляди български и задгранични туристи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР