От днес област Бургас и Шумен са в грипна епидемия.

...
От днес област Бургас и Шумен са в грипна епидемия.
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Грипът сега е най-разпространен при децата, родителите да не подценяват ситуацията

От през днешния ден област Бургас и Шумен са в грипна зараза. В " Денят стартира " основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев разяснява, че в обстановката доста е значимо отношението и на самите родители, с изключение на контролът, който би трябвало да е първокласен и действителен. Той дефинира дейностите на здравните управляващи в Бургас като съответни и навременни.

Прогнозира, че междусрочната почивка на учениците най-вероятно няма да бъде удължена с 2 дни на национално равнище, с оглед епидемиологичната конюнктура, защото обстановката е друга в обособените райони на страната, а грипът тази година е пристигнал 10-ина дни по-рано.

Здравните управляващи регистрират по-висока заболеваемост от грип във Варна, Ямбол, Добрич и Пазарджик.

Изтъкна, че в този момент разпространяването на грипа е най-застъпено при децата. Призова родителите да не подценяват грипа.

" Ако имаме такива признаци - задържане на висока температура 2-3 дни, усложнения в дишането, мощна изнемощялост, това си е причина за медицински обзор и съществено лекуване ".

Подчерта, че не е наложително при грипна зараза да има грипна почивка. Следим доста индикатори, които дават по-ясна картина, сподели Кунчев.

Каза още, че при чиста вирусна зараза няма изгода от антибиотици. Лекар би трябвало да реши дали няма бактериална съставния елемент, това пациентът не трябва самичък да го прави.

Антивирусните препарати са ефикасни до 48 часа, акцентира доцент Кунчев.

По думите му грипът не е изместил изцяло ковид, въпреки и той в този момент да протича по-леко.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР