От днес влиза в сила новия Европейски регламент за защита

...
От днес влиза в сила новия Европейски регламент за защита
Коментари Харесай

GDPR вече е в сила, къде са пробойните?

От през днешния ден влиза в действие новия Европейски правилник за отбрана на персоналните данни, прочут като GDPR. Той дава повече права на жителите да знаят какво се събира и съхранява за тях като информация.

Към момента има над 460 хиляди публично регистрирани админи на персонални данни у нас, а огромните компании ще би трябвало да назначат най-малко 35 хиляди чиновници, които да опазват персоналната информация. Става дума за имената, адресът, местонахождение, приходи, здравна информация и имейл.

Компаниите, които обработват данни на европейски жители, при нарушаване на регламента може да бъдат санкционирани с 4% от годишния оборот или 20 млн евро.

Новият правилник няма да разрешава на огромните компании, които ви дават услуги, да трансферират без ваше единодушие данните ви на компании, които събират отговорности.

От Комисията за отбрана на персоналните данни успокояват, че няма да стартират да глобяват незабавно, само че ще ревизират по браншове като ще се насочат на първо време към огромните админи на данни – банки, застрахователи и мобилни оператори.

„ За тях е наложително условие длъжностно лице по отбрана на данните. Те образуват цели браншове и отдели, които се занимават с този бизнес, тъй като големите санкции, които стоят като дамоклев меч… по-добре да бъдат въведени разпоредбите в сравнение с да се отиде към санкции. Глобата е последното нещо, към което би трябвало да посегнем”, счита членът на КЗЛД Цанко Цолов.

В същото време тече с продължен период до 30 май публичното разискване в измененията в Закона за персоналните данни, които са по предложение на вътрешния министър Валентин Радев. Браншови организации и адвокати нападнаха наредбите, замислени от Министерство на вътрешните работи.

Сред най-критикуваните разпореждания е тази, която може да докара до великански наказания на публицисти, писатели и учени при потребление на нечии персонални данни.
„ Когато при упражняването на правото на независимост на изложение и информация, в това число за журналистически цели и за задачите на академичното, художественото или литературното изложение, се обработват персонални данни на физически лица, админът на персонални данни прави преценка за законосъобразността на обработването във всеки съответен случай. Решението на админа не може непропорционално да лимитира свободата на изложение и информация. “
Възлагането на прекомерно огромни отговорности върху медиите може да се окаже затруднение пред свободата на словото, обезпечена с конституцията, написа в мнението на Програма „ Достъп до информация “.
Адвокат Александър Кашъмов от фондацията заяви, че немски сътрудници са предложили в българския закон категорично да се запише, че наредбите му не се отнасят за журналистическата работа. Така е направено в Германия, тъй като концепцията е, че публичният интерес е над всичко.

Eднa oт ocнoвнитe бeлeжĸи, изpaзeни в cтaнoвищeтo на Програмата, e cвъpзaнa c възмoжнoтo пpeпятcтвaнe нa cвoбoдaтa нa cлoвoтo, гapaнтиpaнa c Koнcтитyциятa, в cлyчaитe нa oбpaбoтвaнeтo нa персонални дaнни пpи жypнaлиcтичecĸo изpaзявaнe и дocтъпa дo пyблични peгиcтpи. Tpyднaтa paзбиpaeмocт нa тeĸcтoвeтe, oпacнocттa oт възлaгaнe нa пpeĸoмepни тeжecти въpxy бизнeca и виcoĸитe минимyми нa caнĸциитe ca cpeд дpyгитe бeлeжĸи нa ΠДИ.
Ще се случи по този начин, че юристите няма да могат съответно да опазват тайните на клиентите си, твърди в своето мнение Висшият адвокатски съвет.
Недопустимо е комисията за персоналните данни при инспекция в дадена адвокатска фирма да получи достъп до бумаги и други осведомителни носители, които са предпазени от закона, Конституцията и интернационалните конвенции. Адвокатите сигнализират, че може да се стигне до неспособност да се организират правосъдни каузи. Страна по юридически спор не може да желае от насрещната страна достъп до свои данни, ограничение на работата с тях или изтриването им. Адвокатът разполага с данни освен за клиента си, само че и за другата страна, показва още Съветът.
От Съюза на юристите също считат, че планът опонира на Закона за адвокатурата.

„ Опасенията ни са ни свързани с обстоятелството, че този правилник беше основан с концепцията да отбрани жителите на Европейски Съюз най-вече от огромните корпорации. От друга страна обаче, той е много обемен, може да се пояснява необятно и на процедура се оказва, че огромна част от дребните онлайн търговци не могат да си разрешат да го приложат. Това са 88 страници юридически текст, който може да бъде тълкуван друго и би трябвало да се прави от юристи. Сумите, които се движат из публичното пространство за съвещания за налагането му, стартират от 2-3 хиляди лв. и стигат до 25-30 хиляди лв.. Няма по какъв начин дребният бизнес да си разреши такова нещо. Така един търговец може да влезе в нарушаване и да получи наказания, не тъй като желае съзнателно да злоупотреби с данните, а тъй като не е добавил несъмнено изречение в общите си условия. Това е сериозен проблем”, разясни в Нова тв Петър Михайлов от една от огромните платформи за онлайн търговия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР