От днес националният институт по метеорология и хидрология спира подаването

...
От днес националният институт по метеорология и хидрология спира подаването
Коментари Харесай

В знак на протест: НИМХ спира да подава информация за времето и към медиите

От през днешния ден националният институт по метеорология и хидрология стопира подаването на информация за времето към медиите в символ на митинг. Това съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия шефът на института проф. Христомир Брънзов.

От през вчерашния ден Национален институт по метеорология и хидрология спря да подава информация за времето на уеб страницата си. Вместо нормалната прогноза, на уеб страницата излиза известие за митинг.

Проф. Христомир Брънзов съобщи, че решението за митинга е на чиновниците на института. Той ги е помолил само да не стопират измерването на атмосферните условия, интернационалния продан и системите за ранно обявяване.

Национален институт по метеорология и хидрология разгласи митинг поради желанието на депутатите да трансферират института от Министерството на образованието към Министерството на околната среда и водите.

Решението се чака да бъде гласувано дефинитивно в пленарната зала през днешния ден с измененията в Закона за водите.

От държавното управление са безапелационни, че смяната няма да докара до загуби за института.

Учените обаче се опасяват, че това ще е проблем за реализиране на научната им активност, която е основна част от работата им.

" Това, което тормози сътрудниците е, че се мъчат една национална научна организация да я създадат ведомствен институт. Това е смисъла на тази промяна. Следващата стъпка, която се чака, гледайки какво оферират като закон за нас, е евентуално ликвидирането ни като научна конструкция ", съобщи проф. Брънзов.

Той добави, че научната конструкция разполага с правото да разпределя сама бюджета си и да има научна автономност като ръководителят ѝ се избира от сътрудниците си от университетския състав на организацията.

Вчера обаче, в отрасловата парламентарна комисия е утвърдено предлагането ръководителят на Национален институт по метеорология и хидрология да се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите, посочи проф. Брънзов.

" Начинът, по който се бърза и по който всичко това се прави зад тила на института, е доста стеснителен и нека останалите решения да не се взимат по този метод ", сподели още проф. Брънзов.

Директорът на Национален институт по метеорология и хидрология добави, че институтът няма задължения само към министерството на околната среда и водите, само че и към други ведомства по закона за отбрана от бедствия и повреди и други Затова учените държат да продължат да работят като самостоятелна научна организация и не желаят да стават част от което и да е ведомство.

Ако законът бъде признат в този си тип през днешния ден, всеки от учените в Национален институт по метеорология и хидрология ще вземе самичък решение дали ще остане на работа в института или не, съобщи още проф. Брънзов, и добави, че измежду недоволните от законовата смяна са и основни експерти, които мъчно се намират на пазара на труда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР