От днес Народният театър „Иван Вазов” отново има Сцена „Апостол

...
От днес Народният театър „Иван Вазов” отново има Сцена „Апостол
Коментари Харесай

Народния Театър отново има сцена Апостол Карамитев

От през днешния ден Народният спектакъл „ Иван Вазов” още веднъж има Сцена „ Апостол Карамитев”. Години, откакто най-малкото артистично пространство в театъра се наричаше Сцена на IV етаж, то справедливо си връща името, което заслужава – на именития артист и негов основател.

Ден, откакто отбелязахме 95 години от рождението на един от най-прочутите и харизматични артисти с десетки функции на първата ни сцена, и шест години, откакто синът му – Момчил Карамитев, стартира задачата си да върне името на татко си на сцената, това към този момент е реалност. Табела с името Сцена „ Апостол Карамитев” и фамозния портрет на артиста, нарисуван от Дора Бонева, към този момент ще посрещат феновете на спектаклите тук.

През 1968 година точно Апостол Карамитев е индивидът, който трансформира пространството, служило до този миг за партийни и креативен събрания, в театрална сцена.
„ Не мога да опиша вълнението си от това, че този миг, който чаках повече от шест години, към този момент е действителност. Че съм приключил кръстоносния поход, който започнах, и че през днешния ден е реалност една огромна победа – освен за мен, само че и за всички”, показа пред събралите се сътрудници, създатели и публицисти Момчил Карамитев. – „ Апостол Карамитев – един безпартиен артист, съумя да трансформира това пространство в камерна сцена. Не с гения на проектант, не като дизайнер, а като човек.

Той разбираше още тогава, че разговор с публиката е необходим в по-интимен проект, че се гради нещо, което остава за неговите братя и сестри артисти и режисьори. Искам да благодаря за съдействието на настоящия шеф Мариус Донкин, на заместник-министъра на културата Румен Димитров, на министър Боил Банов, които помогнаха доста името на тази сцена да се завърне с достолепие там, където му е мястото. Колеги, когато стъпвате на тази сцена, носете отговорност и играйте безрезервно, без превземки, за публиката. Там някъде има хора, които имат потребност от вас. Ще завърша с думите на един огромен българин – учителя Петър Дънов: „ За да знаем по какъв начин да създадем нещо и да сме удовлетворени, нужна е светлина. Ето я светлината!”, приключи той.

Драматургът в Народния спектакъл доктор Светлана Панчева напомни, че първият театър, който се играе на тази сцена през 1968 година, е „ Амазонка”, в която самият Апостол Карамитев е в една от основните функции.

„ Апостол Карамитев води освен актьорска, само че и чисто персонална креативна битка, с цел да има в Народния спектакъл сцена, в която да бъдат поставяни спектакли, които са по-близки до хората и такива, които да приказват с публиката без непотребен възторг, без прекомерното идеологизиране. Тази сцена е щастливо орисана от неговия дух, тъй като и до през днешния ден едни от най-хубавите спектакли се реализират навръх тази сцена”.

Творческият път на Апостол Карамитев в Народния спектакъл стартира още по времето, когато той е артист в класа на Боян Дановски през 1948 година и една от първите му функции е на Жак в „ Както ви се харесва” на Шекспир. Сред паметните му функции са Ромео в „ Ромео и Жулиета” в постановката на Стефан Сърчаджиев, в която той се среща със брачната половинка си Маргарита Дупаринова, Маркиз Поза в Дон Карлос, за която критиците означават изключителната мощност на внушението на индивида, борещ се за свободата, Глумов в „ И най-мъдрият си е малко прост” на Островски, Гвидо Феранти в „ Херцогинята от Падуа” на Оскар Уайлд и трите забележителни функции точно на тази сцена – Виктор Франц в „ Цената” от Артър Милър и в „ Хенрих IV” на Луиджи Пирандело. Тези функции свързват съдбовно артиста, мястото и любовта и спомените на публиката.

Сред специфичните посетители на събитието беше и една от многото актриси, играли на една сцена с Апостол Карамитев – Емилия Радева, която си напомни прочувствено срещите си с харизматичния артист. На финала тя погледна нагоре и изпрати въздушна целувка на артиста със сълзи в очите.

На финала на събитието публиката видя и няколкоминутен филм с видео и снимкови материали, запечатали паметни моменти и функции на Апостол Карамитев, на фона на последното му изявление. В което той споделя: „ Аз предишното не го обичам. За нищо не се срамя и за нищо не скърбя. Може би тъй като специалността ми е такава, та и за бъдещето си не обичам доста да приказвам. Колчем съм правил проекти, постоянно не е ставало това, за което съм си мислел. И ми остава единствено едно – това проклето и хубаво настояще. Знам ли...

Цял живот то е запълвало живота ми. Много бих желал да преценява, какво в живота ми е било победа и какво – проваляне. И стигам до едно тъжно умозаключение – че доста от успехите, които съм извоювал, след време се оказват жалки и незначителни. И противоположното – доста от провалите с времето се оказват огромни победи. Над себе си, над личната си горделивост и личните си заблуждения. Знам ли... Работа, работа, работа...

Това е бил живота ми, това е... И наверно това ще бъде. Аз не знам към този момент, кое е положително, кое е неприятно, кое е победа, кое е проваляне. И не желая да знам. Пак ви споделям – за нищо не скърбя и от нищо не се срамя. Но единствено едно знам: Господи, що нещо ни чака отсега нататък! Що работа ни чака отсега нататък... За да останеш, с цел да си нужен, с цел да те има и след теб даже...”
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР