От днес на разположение на столичната Регионална здравна инспекция ще

...
От днес на разположение на столичната Регионална здравна инспекция ще
Коментари Харесай

Всички големи болници с пункт за антигенни тестове до 6 ноември

От през днешния ден разполагаем на столичната Регионална здравна ревизия ще бъдат 20 чиновници на Националния център по публично здраве и разбори. Целта е те да подкрепят сътрудниците си, ангажирани с държавния здравен надзор. Това заяви пред кореспонденти здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Ситуацията е извънредно усложнена поради растящия брой позитивни проби и условието за връчване на наставления за карантиниране. От края на септември до момента доста чиновници на здравната ревизия бяха позитивни за COVID-19, което наложи извеждането им от работата на институцията ", сподели Ангелов.

Във връзка с концепцията за електронни наставления, министърът съобщи, че тя е входирана като предложение в Народното събрание и се чака решението на законодателя. "Най-добрият метод е предписанията да се връчват, както до момента - на хартия, тъй като са съображение за издаване на болничен лист. Ако броят на заболелите и карантинираните нараства, може да предприемем известяван по електронен път или с есемес ", добави Ангелов.

Що се отнася до умрелите от ковид за деня - 51, министърът уточни, че е наредил да се извърши информация от кого са подадени данните, с цел да се разбере кой и по кое време е умрял и дали има някакво закъснение при качването на информацията.

Днес Ангелов ще посети РЗИ-Бургас и ще се запознае с ситуацията в града. Той разгласи, че е разпоредил да се разкрие спомагателен брой кревати и точно това ще ревизира на място.

Пред всички академични лечебни заведения и огромни регионални лечебни заведения в страната ще бъдат сложени мобилни постройки - вид фургони, в които да има екип, който с изключение на съвещания, да прави и антигенен тест на хората, които имат подозрение, че са инфектирани с ковид и които не могат да стигнат до доктор. Здравният министър е дал период до 6 ноември, четвъртък, да бъде направена организация за това.

"До края на седмицата ще създадем всичко допустимо да ви покажем координационния център, който към този момент работи. В момента там има екип от 6 души от „ Пирогов “. В него могат да звънят единствено институции, лечебни заведения, регионални шефове, РЗИ-та – всички, които имат потребност от логистична поддръжка “, разясни проф. Ангелов.

Този център по никакъв метод няма да дублира дейностите, които се правят от центровете за незабавна здравна помощ и в него не могат да звънят жители.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР