От днес до 9 април земеделските производители могат да кандидатстват

...
От днес до 9 април земеделските производители могат да кандидатстват
Коментари Харесай

Земеделците могат да кандидатстват за получаване на украинска помощ от бюджета

От през днешния ден до 9 април земеделските производители могат да аплайват за помощ от националния бюджет по краткотрайна рамка на Европейски Съюз за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна, известна още като " украинската помощ ". Това излиза наяве от оповестена информация на фонд " Земеделие ". Това е третата година, в която помощта се изплаща на фермерите, като през тази година за първи път за финансиране ще могат да аплайват и зърнопроизводители. Решението за това бе взето след митинг на бранша през януари и подписано съглашение с държавното управление.

Информацията за отворения банкет на заявки от претенденти демонстрира, че през тази година помощ могат да получат фермерите, отглеждащи плодове, зеленчуци, лозя, тютюн и маслодайни рози, като ставките се движат сред 400 и 30 хиляди лева за хектар (виж таблицата в края на текста). В бранша на пчеларството ще бъде изплаща помощ от 10 лева за едно пчелно семейство, а при отглеждането на животни сумите варират от 27 до 230 лева на глава животно. За тези браншове важи европейското предписание, че едно стопанство може да получи най-много 280 хиляди евро държавно финансиране като сумата е с струпване - в нея влиза получената през 2022 и 2023 година " украинска помощ ".

В интервала до 9 април ще се одобряват заявки и по отворената през тази година " украинска помощ " за зърнопроизводителите, като от помощта ще могат да се възползват по-малките фермери. По нея ще се изплащат дотации на хектар обработваема земя (виж ставките в таблицата) за петте главно създавани в България зърнени и маслодайни култури- пшеница, ечемик, слънчоглед, рапица и царевица. Условията за зърнопроизводителите са по-различни. При тях е въведена канара за подкрепяне, която е обратнопропорционална на размера на стопанството. Така за първите декларирани 300 хектара за подкрепяне ще изплащат по 100 лева дотация на хектар, а сумата по-късно понижава до площи от 1000 ха.

Тук има и друго значимо изискване: претендентите, подали заявление за над 300 ха, ще могат да получат финансиране единствено в случай че потвърдят, че през стопанската 2022-2023 година са били на загуба. За задачата те би трябвало да подадат декларация с посочени разноски за семена, селскостопански препарати, горива, ренти, заплати на служащи, услуги, амортизации и други, както и за приходите от продажби и дотации. Изискването за декларация не важи за земеделците физически лица, защото те подават данъчни заявления.

Схемата за подкрепяне на зърнопроизводството е с по-нисък таван - един претендент може да получи оптимално 55 хиляди лева, а не заложените в европейската рамка 280 хиляди евро оптимално.

Още след експлоадирането на войната в Украйна Европейска комисия разреши на страните членки да изплащат дотации от държавния си бюджет в границите на избрани общи правила, като множеството от страните се възползваха от две благоприятни условия - подкрепяне на енергийни разноски и подкрепяне на земеделци.

България изплати аграрни дотации над 420 млн. лева годишно за 2022 и 2023 година за секторите отвън селското стопанство, а през предходната есен се " прочу " като единствената страна, която упорства Брюксел да не залага ограничаване на помощите, които може да получи един претендент, въпреки че изначално европейската рамка за краткотрайна помощ цели подкрепяне единствено на дребния и междинния бизнес. Българското искане бе показано след митинг на животновъди през октомври и ноември, откакто се оказа, че едрите компании в този бранш са достигнали тавана на подкрепяне още през 2022 година и нямат право на помощи за 2023 година То обаче не беше почетено - Европейска комисия позволи само леко нарастване на тавана от 250 на 280 хиляди евро на претендент за календарната 2023 година като това предписание важи и за актуалната година.

Държавите членки могат да изплащат " украинска помощ " за 2024 година до месец юни. От информацията на фонд " Земеделие " излиза наяве, че парите ще бъдат изплатени до 22 април с две условности: позитивно мнение на Европейска комисия, че българските схеми за подкрепяне са съвместими с разпоредбите за държавни помощи и одобряване на бюджети от управителния съвет на фонда. Искането сумите да бъдат платени напролет е на земеделците за средствата да бъдат получени при започване на дейния сезон за бранша.

Подпомагане за плодове, зеленчуци, тютюн, лозя и рози

- ябълки, круши, череши, вишни, кайсии, праскови, ягоди, малини, десертно грозде и сливи - 1260 лв/ ха

- полски домати, полски краставици, корнишони, патладжа - 1370 лева./ха

- лук и чесън- 1320 лева./ха

- пипер (отглеждан на открито) - 1700 лева./ ха

- зеле, моркови, дини, пъпеши - 1200 лева./ ха

- картофи - 1320 лева./ха

- отглеждани в отопляеми оранжерии домати, краставици, пипер, ягоди и малини - 30 000 лева./ ха

- отглеждани в неотопляеми оранжерии домати, краставици, пипер, ягоди и малини - 3000 лева./ ха

- винено грозд - 400 лева./ ха

- тютюн - 500 лева./ ха

- маслодайни рози - 880 лева./ ха

Подпомагане за отглеждане на животни и пчеларство

- млечни крави - 160 лева./животно

- млечни крави в развъдни стратегии - 230 лева животно

- говеда в планински региони - 160 лева./животно

- месодайни крави - 150 лева./животно

- месодайни крави в развъдни стратегии - 200 лева./животно

- крави от застрашени породи - 200 лева./животно

- биволи - 230 лева./животно

- овце и кози в развъдни стратегии - 35 лева./животно

- овце и кози в планински региони - 27 лева./животно

- овце и кози от застрашени породи - 27 лева./животно

- овце и кози по преходна помощ, обвързана с произвеждане - 27 лева./животно

- пчеларство - 10 л.в/пчелно семейство.

Подпомагане за зърнени и маслодайни култури (пшеница, ечемик, рапица, царевица, слънчоглед)

- за декларирани за подкрепяне до 300 ха повърхност - 100 лева./ха

- за декларирани за подкрепяне сред 300 ха и 600 ха - 100 лева./ха за първите 300 ха и 50 лева./ха за останалите

- за декларирани за подкрепяне от 600 ха до 1000 ха - 100 лева./ха за първите 300 ха, 50 лв/ха за сред 300 и 600 ха и 25 лева./ха за останалата повърхност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР