От днес до 18-ти декември футболът ще заеме централно място

...
От днес до 18-ти декември футболът ще заеме централно място
Коментари Харесай

Започва първият в света зимен Мондиал! Катар продаде над 3 милиона билета за Световното

От през днешния ден до 18-ти декември футболът ще заеме централно място в всекидневието на целия свят. 22-то Световно състезание по футбол в Катар, първият зимен Мондиал в света, стартира в 18:00 часа българско време с мач сред домакина Катар и Еквадор на стадион „ Ал Баит " в Ал Хор, на 40 километра северно от Доха.

Преди това, от 16:45 на същия стадион, ще се организира формалната гала по откриването на Мондиала. 

 

Първото в историята Световно състезание, което ще се организира през зимата, ще бъде сред 20 ноември и 18 декември, предава БГНЕС.

 

За първи път в историята Световното състезание по футбол ще се организира в страна от Близкия Изток. Към момента е доказано, че в церемонията по откриването ще вземат участие корейската поп звезда Юнг Коок и американската група Блек Айд Пийс. Според разнообразни източници измежду изпълнителите ще бъде и британецът Роби Уилямс, до момента в който Шакира и Дуа Липа отхвърлиха, че ще пеят на церемонията, а Род Стюарт разкри, че е отказал 1 милион $ за присъединяване в Ал Хор. В деня преди старта на Мондиала се появиха информации, че церемонията ще стартира с декламиране на Корана.

 

Вече 12 години противоречивият избор на Катар за хазаин на Мондиал 2022 е обгърнат в кавги, като се стартира с изказванията за корупция във ФИФА при гласуването за арабската страна, премине се през мнението, че Катар е несъответствуваща страна за домакинство на Световно състезание, невижданото пренасяне на Мондиала за зимата, заради което всички водещи шампионати и шампионати ще бъдат прекратени за повече от месец, информациите за хиляди починали служащи мигранти при градежа на стадионите и съпътстващата инфраструктура, незачитането на човешките права в страната, и се стигне до признатата в последния миг възбрана да се продава бира към и на стадионите в Катар по време на мачовете.

 

В последните години най-пламенен бранител на избора на Катар за хазаин на Мондиала е президентът на ФИФА Джани Инфантино.

 

" Това едностранно четене на морал е лицемерно. Не желая да давам житейски уроци, само че това, което се случва, е извънредно незаслужено. За това, което сме сторили ние европейците през последните 3000 години, би трябвало да се извиняваме през идващите 3000 години, преди да четем морал на другите ", сподели той на конференция в събота. " Мисля, че почитателите ще оцелеят за три часа без бира ", добави президентът на ФИФА.

 

От през днешния ден обаче централното място на сцената ще заеме футболът, като в идващите 29 дни ще се изиграят общо 64 мача, преди да бъде избран новият международен първенец по футбол. Заради по-сгъстената стратегия груповата фаза на шампионата ще се организира в едвам 13 дни, като в 11 от тях ще има по четири мача. 

 

Стадион " Ал Баит " ще одобри мача на откриването сред Катар и Еквадор.

Жребият за груповата фаза отреди феновете на футбола да видят няколко доста забавни мача още преди елиминациите. Безспорно огромното дерби в групите е Испания - Германия. Световните първенци от 2010 и 2014 ще премерят сили на 27 ноември от 21:00 часа. Ден по-рано ще има още един конфликт сред два доста мощни европейски тима, когато международният първенец Франция се изправи против полуфиналиста от Евро 2020 Дания. Този мач ще се играе на 26 ноември от 18:00 часа.

 

Погледите ще прикове и дуелът сред втория и третия от последния Мондиал - Хърватия и Белгия, които ще се срещнат на 1 декември от 17:00. Интересен дава обещание да бъде латино конфликтът Португалия - Уругвай на 28 ноември от 21:00, а дербито в група С ще бъде сред Аржентина и Мексико на 26 ноември от 21:00.

 

Със сигурност милиони футболни почитатели си мечтаят за един финален дуел сред Кристиано Роналдо и Лионел Меси на най-голямата сцена. Жребият обаче раздели Португалия и Аржентина, като те могат да се срещнат най-рано на полуфинал, а в случай че завоюват своите групи, то пътищата им се събират едвам на край.

 

Мачовете от Мондиал 2022 ще се проведат на осем стадиона, като седем от тях бяха издигнати особено за Мондиал. Три от оборудванията се намират в град Ал Раян – " Ахамд бин Али ", " Халифа Интернешънъл " и " Едюкейшън Сити " ; други два са в Доха – " Ал Тумама " и стадион " 974 ", чието име идва от броя на контейнерите, с които е построено съоръжението; останалите три са " Ал Баит " в Ал Хор, " Ал Джануб " в Ал Уакра и " Лусаил " в едноименния град. 

 

Както всеки огромен интернационален шампионат, Световното състезание по футбол в Катар, което стартира в неделя, също има своя формален амулет.

 

Това е смелият, занимателен и любопитен Ла'ееб, който съставлява левитираща куфия (традиционна памучна забрадка за глава). Ла'ееб също по този начин е арабска дума за доста надарен състезател. Според легендата, Ла'ееб идва от паралелна галактика на талисмани, а неговото мото е „ Сегашният миг е всичко ".

 

Мондиал 2022 има и своята публична топка – Ал Рихла. Това е 14-та поредна топка, която Адидас основава за Световното състезание по футбол. Тя е проектирана да поддържа все по-високите скорости на играта и се движи по-бързо от всяка друга топка, създавана за Мондиал до момента.

 

Създадена с грижа за околната среда, Ал Рихла е първата топка за Световно състезание, създадена единствено с мастила и лепила на водна основа. Смелите ярки цветове и графики, ситуирани на перлен декор, отразяват все по-нарастващата скорост на играта, която вълнува играчите и почитателите по целия свят. В превод от арабски Ал Рихла значи " странствуване " или " дневник на пътешествието ". Дизайнът ѝ е въодушевен от присъщите за Катар лодки доу, както и от цветовете на катарския байрак.

 

На Мондиал 2022 ще забележим огромна част от най-хубавите футболисти в света, предвождани от Лионел Меси (Аржентина), Кристиано Роналдо (Португалия), Роберт Левандовски (Полша), Лука Модрич (Хърватия), Кевин Де Бройне (Белгия), Неймар (Бразилия) и доста други.

За страдание, доста футболисти от международна класа няма да бъдат в Катар по разнообразни аргументи – тъй като техните тимове не се класираха за финалите, тъй като са контузени или просто тъй като не попаднаха в групата на своите отбори. Сред тях са италианците Джанлуиджи Донарума, Леонардо Бонучи и Марко Верати, норвежците Ерлинг Холанд и Мартин Йодегор, французите Карим Бензема, Пол Погба и Н'Голо Канте, египтянинът Мохамед Салах, сенегалецът Садио Мане, бразилецът Роберто Фирмино, португалецът Диого Жота, австриецът Давид Алаба, украинецът Олександър Зинченко, испанецът Тиаго Алкантара и други.

В допълнение някои играчи отпътуват за Мондиала с травми и не е ясно дали ще могат да вземат присъединяване в мачовете. Сред тях са звездата на Южна Корея Хюн Мин Сон, офанзивният халф на Аржентина Пауло Дибала, голмайсторът на Белгия Ромелу Лукаку, британските национали Кайл Уокър и Калвин Филипс, международните първенци с Франция Рафаел Варан и Оливие Жиру. 

 

Бразилия е любимец на букмейкърите за нов международен първенец. За последно бразилците станаха първенци на света през 2002-ра година, като в идващите четири издания на Мондиала те отпаднаха три пъти във етапа на четвъртфиналите и един път на полуфинал. Сега обаче Селесао разполага със страховит състав, изключително в нахлуване, а отборът има единствено една загуба в последните си 29 мача. Поради това заложните къщи дават ставка към 5.00 за триумф на петкратните международни първенци. На второ място букмейкърите слагат различен южноамерикански тим - Аржентина. Лео Меси и компания са в серия от 35 следващи дуела без загуба, а предишното лято стигнаха до дълго чакан успех за Копа Америка. Коефициентът за Аржентина е 6.50.

 

Топ 3 на любимците добавя настоящият международен първенец Франция, чийто триумф се котира на 7.50. Следва европейският вицешампион и четвърти от последния Мондиал Англия с 9.00, като същият е и коефициентът за Германия. Шансовете на Португалия за купа се правят оценка на 15.00.

 

Носителят на Златната обувка от Мондиал 2018 Хари Кейн пък е любимец за голмайстор на шампионата. Неговият коефициент е 8.00, а незабавно след него се подрежда младата звезда на франция Килиан Мбапе с 10.00. Следват двама изключителни играчи с коефициент 13.00 - Неймар (Бразилия) и Лионел Меси (Аржентина), до момента в който водачът на Португалия Кристиано Роналдо е малко по-назад с коефициент 17.00.

 

Фаворит за най-хубав състезател на шампионата е Меси със ставка 10.00, следван от Мбапе (11.00), Неймар (13.00), Кевин де Бройне (Белгия, 13.00). В тази ранглиста Роналдо е по-назад с коефициент 26.00. Груповата фаза на Мондиал 2022 ще се организира в интервала 20 ноември – 2 декември с мачове от 12:00, 15:00, 18:00 и 21:00 часа българско време, а елиминациите стартират ден по-късно. Финалът на Световното състезание в Катар ще се играе на 18 декември от 17:00 часа на стадион „ Лусаил ".

 

Източник: БГНЕС

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР