От днес човечеството започва да живее на кредит, защото е

...
От днес човечеството започва да живее на кредит, защото е
Коментари Харесай

От днес човечеството живее на екологичен кредит

От през днешния ден човечеството стартира да живее на заем, тъй като е изчерпало естествените запаси, които планетата е способна да възвърне за една година. Т.нар. ден на екологичния дълг настава все по-рано всяка година. Климатичните промени имат отрицателни последствия и за стопанската система. Според прогнозите на Световната банка, те може да усилят бедността в България след 2050 година.

Само преди 48 години Земята е успявала да възвърне толкоз питейна вода, дървета и плодородни земи, колкото ние сме съсипвали за година. Тогава ресурсите стигали чак до 29 декември.Постепенно обаче тази дата се измествала все по-напред,и през 2018-та настава 5 месеца по-рано. И би трябвало да се прибегне до запасите на планетата.

В момента, с цел да бъдат задоволени потребностите на човечеството, ни трябват съвсем две планети като Земята. Според проучването, в случай че всички живеем като катарците, да вземем за пример, водата и храната ще ни стигнат до 9 февруари. А в случай че следваме образеца на Виетнам ще изкараме чак до 21 декември. На американците пък ще им трябват 5 планети като Земята. А в случай че останалите придобият навиците на българите, ресурсите ще свършат на 13 юли. Еколозите предизвестяват, че всичко зависи от ежедневните ни привички.
Меглена Антонова - представител на Greenpeace: Дали да се качваме сами на колата заран или споделяме пътуването си, дали решаваме да изберем найлонова торбичка и сламка в напитката си или пък си носим лична чаша или пък платнена торбичка, когато пазарим, дали си купуваме артикули, които са създадени в този сезон, в който ги купуваме, покрай нас
Затова Global Footprint Network са създали уебсайт с анкета, където всеки може да ревизира какъв брой вреди на природата. Питат ни какво ядем, с какво пътуваме, къде живеем. Дават ни и препоръки по какъв начин да пазим и пестим даденото ни от природата.

Така уеб сайтът демонстрира по кое време биха се изчерпали ресурсите, в случай че всички живееха като нас.

Ако си създадем труда да попълним този тест сигурно ще разберем с какво тъкмо вредим и какво да променим в метода си на живот. Заслужава си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР