От днес Българската агенция за безопасност на храните започва засилени

...
От днес Българската агенция за безопасност на храните започва засилени
Коментари Харесай

Българската агенция за безопасност на храните започва засилени проверки на търговията с риба


От през днешния ден Българската организация за сигурност на храните стартира засилени инспекции на обектите за произвеждане и търговия с риба и рибни артикули на складовете, обектите за търговия на едро и дребно, на заведенията за публично хранене, пазарите, където се продава риба.

Основното, което ще се ревизира, са документите, които потвърждават произхода и качеството на рибата, изяснява доктор Татяна Николова , шеф в отдел в Дирекцията за надзор на храните:

Обект на надзор ще бъдат изискванията на предпазване на предлаганата риба на щандовете в магазините, където се оферират риба и рибни артикули. През 2016 година по време на тези инспекции към Никулден са издадени към 20 наставления, свързани с нарушавания при излагането на риба и рибни артикули. Съответно на нарушителите са били издадени четири акта за определяне на административно нарушаване по отношение на качеството и сигурността. Във връзка с нарушаванията на предложение на качествена и безвредна риба на пазара е била бракувана към 255 кг риба.

Д-р Николова даде няколко съвета по какъв начин да проверим дали рибата, която купуваме е прясна:

Прясната риба е покрита с един доста тъничък пласт слуз и в случай че този пласт е по-плътен, това значи, че рибата е престояла малко по-дълго време. Люспите на рибата би трябвало да са блестящи и прилепнали към тялото. Не би трябвало да има разкъсвания по повърхността на рибата.
От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Румяна Василева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР