От днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна

...
От днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна
Коментари Харесай

Животновъдите не спират да плачат, а Агенцията по храните се хвали: Дадохме над 300 000 лв. за евтаназираните животни!

От през днешния ден Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) стартира изплащането на компенсациите на фермерите, чиито овце и кози бяха евтаназирани поради огнищата на чума по дребните преживни животни в селата Воден и Кости. Това оповестиха от пресцентъра на БАБХ. Още през днешния ден са подредени 304 817 лв..

В сходство с нормативната уредба, компенсацията е изчислено на кг тегло, като цената му е не по-малко от 190 лв. за един брой коза или овца. За животните под селекционен надзор цената е не по-малко от 250 лв. за един брой коза или овца. За село Кости са подредени компенсации за 474 животни в 6 ферми, а във Воден 1056 животни за 20 ферми. Парите на записаните аграрни производители ще бъдат налични по банковите им сметки най-късно на следващия ден - на 17 юли. На същата дата останалите стопани ще могат да получат обезщетенията си в брой в кметствата на обитаемоте места. Предстои разплащането по протоколите за евтаназираните животни от останалите наранени обитаеми места от община Болярово.

Д-р Дамян Илиев разгласи, че досега са евтанизирани към 4000 животни, като означи, че в граничните с Турция общини Хасково, Ямбол и Бургас има общо 300 000 животни.

Единственото останало стадо животни в засегнатото от чума село Шарково - стадото на баба Дора, оцеля и през днешния ден. Доброволци пазят в кошарата ѝ да не влязат ветеринарните лекари.

Както писа медията ни, евродепутатът Николай Бареков единствен предприе ограничения на интернационално равнище и реши да алармира Европейската комисия за зверствата в Странджа.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР