От днес България не може да използва и да внася

...
От днес България не може да използва и да внася
Коментари Харесай

Засега няма драма с цените на горивата

От през днешния ден България не може да употребява и да внася съветски нефт за произвеждане на горива. След решение на Народното събрание дерогацията дефинитивно отпадна.

" От няколко седмици рафинерията не обработва съветски нефт. Не се е пренастроила, това е много комплициран развой. Използва близки сортове петрол. Пазарът ще бъде обезпечен. Цените са се повишили с 2% за бензина и с към 3% за дизела - нищо съществено. Зависи какво се случва с интернационалните котировки на суровия петрол ", заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев в ефира на BG on air. 

" Колегите разчитат на доставки, които обезпечават в последния миг, нямаме дълготрайни контракти. Ще е мъчно, само че се оправяме. Всички компании в асоциацията съблюдават закона, вършим всичко допустимо да осигурим пазара. Предизвикателства има, само че ще успеем да се оправим с тях все още. Към днешна дата нещата наподобяват относително розови ", посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

Засега няма възможност литър бензин да нарастне до 3 лева, само че е допустимо да има леко покачване на цената, стана ясно от думите на Бенчев.

Българската петролна и газова асоциация предлага поредност от ограничения за равномерен енергиен преход в превоза.

" За страдание, като страна не вършим изключително доста. Енергията в превоза въобще не се загатва, а това е проблем. Тя е доста значима част от енергетиката на страната. Енергийният преход в страната сигурно ще се разграничава от този в Западна Европа. Трябва да се мисли какво ще се прави след 7-8 години. Елетрификацията би трябвало да бъде подкрепена и да се построява инфраструктура за зарядни станции по пътищата на страната. Държавата като че ли неглижира този проблем ", на мнение е Бенчев.

Председателят на БПГА уточни, че в енергийната ни тактика не е включено количеството електрическа енергия, което е належащо за електрическите автомобили. Изискват се законодателни, нормативни ограничения и финансиране, означи той. 

Заради зеления преход надали ще има проблеми с доставките на горива, счита Бенчев, само че добави, че би трябвало да имаме по-добра транспортна съгласуваност със прилежащите ни страни.

Събеседникът посочи, че броят на електрическите автомобили в страната пораства с едвам 50-60 бройки месечно, а би трябвало да станат налични за всеки човек. Липсват електрически камиони, защото са прекомерно скъпи - 350 - 400 хиляди евро.

Ще ни трябват към 10 години, с цел да изработим тактика кои ще бъдат горивата, които ще заменят бензина и дизела, приключи Бенчев.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР