От днес България е член на Шенгенското пространство по въздух

...
От днес България е член на Шенгенското пространство по въздух
Коментари Харесай

България е в Шенген по въздух и вода: Какво трябва да знаем при пътуване?  Вижте улесненията, които ще имаме при пътуване 

От през днешния ден България е член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Проверките по въздушните и морските граници отпадат след развой, траял повече от десетилетие.

По този мотив Летище София популяризира информация за пасажерите, която да улесни прекосяването им през най-големия и претрупан български аеропорт.

Ако сте заминаващ пасажер

Пътувайки до страна от Шенген, регистрирате багажа си, в случай че имате подобен. След това следва единствено инспекция сигурност, както и митнически надзор за страни отвън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Такъв се реализира и за пасажери, пътуващи за трети страни през страна членка на Шенген. След това пасажерите се насочат към изхода за политане, без да минават паспортен надзор.

Ако дестинацията е до страна отвън Шенгенското пространство, то процедурата по пътешестване остава същата, както е до този миг – вписване на багаж, инспекция за сигурност, митнически надзор и паспортен надзор.

Ако сте идващ пасажер

Ако пасажер каца на Летище София от страна членка на Шенген, той може да се насочи непосредствено за приемане на багаж, в случай че има регистриран подобен, без да минава паспортен надзор.

Остава прекосяването през митнически надзор за пасажери, идващи от страни отвън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и за пасажери, идващи от трети страни през страна членка на Шенген.

Ако пристигате от дестинация отвън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична инспекция и митническа инспекция преди приемането на записания багаж остава същата, както е до този миг.

Без документално единодушие от родителите на малолетно или малолетно дете

Главна дирекция „ Гранична полиция “ няма да изисква и даване на документално единодушие от родителите при овакантяване страната на малолетни и малолетни български жители на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за Шенгенски страни. Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от съответния областен съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.

Задължителен документ за идентичност

Задължително остава условието за носене на документ за идентичност. през днешния ден бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР