От днес бъдещите пенсионери могат да попълват новия образец на

...
От днес бъдещите пенсионери могат да попълват новия образец на
Коментари Харесай

Започва изчисляването на пенсиите по двете методики

От през днешния ден бъдещите пенсионери могат да попълнят новия пример на заявката за разпределяне на пенсия. Чрез него чиновниците на Националния застрахователен институт (НОИ) ще пресмятат по длъжностен път коя методика за изчисление на размера на пенсията е по-благоприятна за съответния човек - остарялата или новата.

В събота влязоха в действие обнародваните в Държавен вестник промени в Кодекса за обществено обезпечаване. Те дават право на хората да избират до 1 януари 2023 година по коя методика да се пресмята самостоятелният им коефициент и надлежно размерът на пенсията - по така наречен „ нова " - с осигурителния приход след 2000 година, или по остарялата - с включване на трите най-хубави поредни години от последните 15 години преди 1 януари 1997 година и осигурителния приход след тази дата.

В новия пример на заявката хората би трябвало категорично да посочат, че желаят пресмятане по остарялата методика и да отбележат кои са въпросните три години. Тогава специалистите на Национален осигурителен институт ще обмислен и по новата методика, след което ще се отпусне по-благоприятният размер на пенсията.

Изчисленията на прогнозния ѝ размер се вършат с актуализирания електронен калкулатор, който беше качен на уеб страницата на Национален осигурителен институт в петък. Ако хората нямат компютър и интернет, могат да употребяват услугите на чиновниците на Института в териториалните му поделения, в изнесените приемни или мобилните екипи, които потеглят на обиколки по график от през днешния ден.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР