От днес, 3 март, официално започва предизборната кампания за 49-то

...
От днес, 3 март, официално започва предизборната кампания за 49-то
Коментари Харесай

Официално започва предизборната кампания за изборите на 2 април

От през днешния ден, 3 март, публично стартира предизборната акция за 49-то Народното събрание . Предсрочните избори ще се проведат на 2 април 2023 година .

За пети път в последните 2 години българите са призовани да дадат своя глас и да изберат своите народни представители.

14 партии и 7 обединения са регистрирани за вота . 5 621 претенденти общо желаят гласа на народа, като в няколко региона са издигнати и самостоятелни претенденти.

С чоп на 1 март беше избран реда, по който партиите и обединенията ще бъдат изписани в бюлетината.
 Жребият подреди партиите и обединенията в бюлетината за вота
Жребият подреди партиите и обединенията в бюлетината за вота

В ЦИК изтеглиха номерата

Днес редица партии откриват акциите си, като не малко от тях са излезли отвън столицата - обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " в Пловдив, Левицата - пред Топлоелектрическа централа Марица Изток 2. 

Предизборните събрания са обществени. Изборният кодекс изисква предизборната акция да се води на български език , а жителите, партиите, обединенията, инициативните комитети, претендентите и покровителите имат независимост на изложение и на предизборна пропаганда в джука и писмена форма на предизборни събрания, както и посредством доставчиците на медийни услуги.

Забранено е разпространение на пропагандни материали, които накърняват положителните нрави, честа, достолепието и положителното име на претендентите за депутати. Забранява се унищожаването и заличаването на пропагандни материали, публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания; потреблението на такива, които заплашват живота и здравето на жителите и пречат на сигурността на придвижването.

В пропагандата не могат да се употребяват герба и знамето на Република България и/или на непозната страна , както и религиозни знаци или изображения, като религиозните ритуали не са пропаганда. А такава не може да има в държавния и общински превоз и в държавните и общински институции и компании.

До 18 март може да се подава заявление за гласуване по сегашен адрес или с преносима изборна кутия.

За заявление за гласоподаване в чужбина срокът е 7 март, като изборните секции там към момента не са конкретизирани дефинитивно. За организацията на изборите зад граница дава отговор Министерство на външните работи.

11 818 са изборните секции в страната, като в 9 366 секции все още е несъмнено да има машинно гласоподаване .

В ЦИК към момента не е разисквано какви да бъдат новите разновидности за преброяване и записване в изборните бумаги при отчитането на хартиената бюлетина и на бюлетината от машината. Все още следва изборната администрация да вземе решение, с цел да изпълнят напътствията на Върховния административен съд. Припомняме, че предходната седмица, с което почете жалбите против в протокола да се записва сумарно броя на гласувалите с хартия и машина. 
 125 гласа преодоляха ветото върху хартията в Изборния кодекс
125 гласа преодоляха ветото върху хартията в Изборния кодекс

Дори и с прегласуване, поискано от Политическа партия, измененията минаха
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР