От днес, 1 януари 2024 г., минималната работна заплата (МРЗ)

...
От днес, 1 януари 2024 г., минималната работна заплата (МРЗ)
Коментари Харесай

От днес: 933 лв. минимална заплата

От през днешния ден, 1 януари 2024 година, минималната работна заплата (МРЗ) става 933 лв.. Новият размер беше избран с решение на Министерския съвет (МС) през октомври, написа Българска телеграфна агенция.

Той бе открит според наредбите на Кодекса на труда, съгласно които минималната работна заплата за страната за идната календарна година се дефинира в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година. Новият размер на МРЗ ще увеличи прихода на над 500 000 работещи, заяви преди дни общественият министър Иванка Шалапатова.

От днес  минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се става 933 лева , а оптималният – 3750 лв.. През новата година минималното на ден обезщетение за безработица се резервира на 18 лева, оптималното се усилва на 107,14 лв.. Това бе решено с приемането на второ четене на Законопроекта за държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2024 година.

Решено беше още осигурителят да изплаща на обезпеченото лице за първите два работни дни (вместо досегашните три) от краткотрайната нетрудоспособност. След третия ден на настъпване на неработоспособността заплащането става от държавното публично обезпечаване.

Също от през днешния ден се  покачва и линията на беднотия в страната – от 504 на 526 лв. . Очаква се към 800 000 българи от уязвими групи да получат финансова поддръжка в по-висок размер през 2024 година в резултат на увеличението на линията на беднотия. От предходната година обществените помощи към този момент се дефинират според от линията на беднотия.

От 1 юли 2024 година всички пенсии, отпуснати до края на 2023 година, ще се осъвременят с 11 на 100 по така наречен швейцарско предписание . Минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст ще стане 580,57 лв.. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях остава 3400 лв..

Средната пенсия ще доближи 833 лева , сподели също общественият министър Иванка Шалапатова. Предвидено е от 1 юли 2024 година добавката от пенсията на умрял съпруг/съпруга (т.нар. вдовишка добавка) да се увеличи на 30% от пенсията или сбора на пенсиите, които е получавал умрелият съпруг/съпруга.

Еднократната помощ при раждане на дете за 2024 година за първо дете ще е 375 лева , за второ – 900, за трето – 450 лева, за четвърто и всяко последващо – 300 лв.. Месечните помощи за дете до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст, остават както следва: за семейство с едно дете – 50 лева.; с две деца – 110 лева.; с три деца – 165 лева.; с четири деца – 175 лева, като за всяко последващо дете в фамилията помощта за фамилията пораства с 20 лв.. Запазва се размерът на паричното обезщетение за развъждане на дете до 2-годишна възраст и за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя), който остава 780 лв..

От тази година ще бъде изменен доходният аршин за приемане на помощта. Семейства с приход на член на фамилията в размер на 710 лева ще получават цялостния размер на помощта. Семейства с приход на член на фамилията от 710,01 лева до 810 лева ще получават 80 на 100 от цялостния размер на помощта.

Размерът на месечната помощ за развъждане на дете с увреждане е както следва: за дете с избрани 90 и над 90% тип и степен на увреждане или степен на трайно понижена продуктивност – 1180 лева.; за дете с избрани от 70 до 90% тип и степен на увреждане или степен на трайно понижена продуктивност – 570 лева.; за дете с избрани от 50 до 70% тип и степен на увреждане или степен на трайно понижена продуктивност – 450 лв..

Размерът на еднократната помощ за възпитаници в 8 клас за образователната 2024-2025 година е 300 лева ., записа Народното събрание в държавния бюджет за идната година. По 300 лева ще получават и децата в първи, втори, трети и четвърти клас.

Увеличават се заплатите на работещите в железницата с близо 20%

За работещите в НКЖИ и „ БДЖ – Пътнически транспорти “ нарастването е с 19,6%, а за чиновниците на „ БДЖ – Товарни транспорти “ то ще бъде 10% от януари 2024 година и още 9,6% от април 2024 година. Това става допустимо с планувани спомагателни средства в Бюджет 2024.

Преди повече от два месеца, по време на среща с железничари от цялата страна, транспортният министър Георги Гвоздейков пое ангажимент, че с новия бюджет ще се търсят благоприятни условия за актуализиране на възнагражденията и възстановяване на изискванията на труд в железницата. „ Днес към този момент това нарастване е реалност и от януари 2024 година съвсем 18 000 чиновници ще работят при по-добри условия “, съобщи министърът след приемането на бюджета на министерството.

Вече е подписан и Колективният трудов контракт сред управлението на БДЖ и синдикалните организации, където е заложено нарастването. Променя се и цената на средствата за храна, които от 150 лева към този момент стават 200 лева за всички чиновници на националния железопътен транспортьор.

С направените промени от тази година заплатата на локомотивен ватман ще стартира от 1654 лева, на шеф трен – от 1519 лв.. Минималната заплата на шеф гара от 1 януари ще е 1725 лева, а на личния състав, който дава отговор за редовността на стоманения път – 2001 лв..

И учителските заплати се усилват с 8.4%

След нарастването, стартовата минимална съществена заплата на учителите става 1853 лв., прибавя БНР.

Същият е размерът и за всички останали педагогичен експерти: ресурсни учители, възпитатели, ръководители на посоки, осведомителни и информационни технологии, логопеди, психолози, педагогичен съветници и други.

Минималната съществена заплата за старши-учителите и старши-възпитателите става 1911 лв., а за основните учители и основните възпитатели – 1985 лв..

Директорите ще получават минимум 2257 лв. главно заплащане, а заместник-директорите – 2088 лв.. В новия Колективен трудов контракт се покачват работните заплати и на непедагогическия личен състав.

За растежа на възнагражденията на педагозите са обезпечени близо 290 милиона лв. от Държавния бюджет.

НАП въвежда нови критерии за установяване на междинни и огромни компании

До момента компаниите бяха определяни като „ огромни данъкоплатци и осигурители “ при импортирани над 3 млн. лева в бюджета, като последната актуализация на листата с тези сдружения е направена през 2017 година Национална агенция за приходите извърши обзор и промяна на лицата, попадащи в обсега на Териториална дирекция „ Големи данъкоплатци и осигурители “, оповестиха от Национална агенция за приходите, представени от Българска телеграфна агенция.

Според новите критерии, сдруженията би трябвало да са платили през 2022 година над 3,5 млн. лева налози и осигуровки, след приспадане на възобновените през годината суми, или чистите доходи от продажби да са повече от 300 млн. лева Посочените суми не би трябвало да са от еднократни покупко-продажби или предписание с имущество.

От 1 януари в обсега на териториална дирекция „ Големи данъкоплатци и осигурители “ (ГДО) влизат близо 1350 сдружения. Сред тях са Българска народна банка и банкови институции, застрахователи и презастрахователи, пенсионно и здравноосигурителни сдружения и други Критериите за регистрация в Търговско дружество на Национална агенция за приходите ГДО се съдържат в Заповед номер З-ЦУ-2662 от 21.12.2023 година Фирмите, които дават отговор на описаните условия, ще бъдат вписани служебно в регистъра на ГДО.

От през днешния ден Национална агенция за приходите основава нова Териториална дирекция „ Средни данъкоплатци и осигурители “ (СДО) с народен обсег. Целта на смяната е да се обезпечи фокус върху лицата, които имат значителен дял за приходите в бюджета, както и прекосяване от следващ към настоящ надзор. С новосъздадената конструкция се подсигурява умело обслужване, качествени професионални съвещания и възобновяване на дължимите от фиска налози в оптимално къси периоди, което ще понижи административната тежест за бизнеса и ще се подтиква доброволното осъществяване на данъчните и осигурителните отговорности.

Пререгистрацията на компаниите в новата териториална дирекция, както и включването на нови сдружения, които дават отговор на изискванията, ще става служебно. За да бъдат вписани като междинни данъкоплатци и осигурители, е належащо сдруженията да са платили през 2022 година над 1,5 млн. лева налози и осигуровки, след приспадане на възобновените през годината суми, или чистите им доходи от продажби да са повече от 15 млн. лева Посочените суми не би трябвало да са от еднократни покупко-продажби или предписание с имущество. Критериите за регистрация в новата териториална дирекция се съдържат в Заповед номер З-ЦУ-2660 от 21.12.2023 година

Над 3300 сдружения междинни данъкоплатци и осигурители ще получат писма от приходната организация с информация за смяната. Адресът на новата дирекция, която е с народен обсег, е в София на ул. „ Шести септември “ 10.

ВиК услугите нарастват

С решението на регулатора се променят цените на 38 ВиК оператора – 27 районни държавни сдружения, 4 общински и 7 частни оператора.

Средното повишаване за страната е с 15 %, оповестиха от КЕВР за Българска телеграфна агенция.

Един от факторите за изменение на цените е приложения по нормативно избрана методология инфлационен показател за интервала от одобряването на бизнес проектите до приемането на настоящето решение, прецизираха от регулатора. Причина за ценовите корекции е и събитието, че КЕВР понижи одобрените по бизнес проектите за 2023 година цени на редица ВиК сдружения заради неизпълнението на вложенията им и на равнищата на единните индикатори за успеваемост за интервала 2020-2021 година

Като ценообразуващ детайл е включено и годишното 15-процентно нарастване на заплатите в бранша, което Комисията е длъжна да регистрира според подписаното национално съглашение сред Министерството на районното развиване и благоустройството, „ Български ВиК Холдинг “ и браншовия профсъюз „ Водоснабдител “ – КНСБ, прецизираха от регулатора.

Пълният текст на Решението на КЕВР за изменение на утвърдените цени на ВиК услуги за 2024 година е оповестен на интернет страницата на регулатора.

Българска народна банка смъква главната рента на 3,79 на 100

От през днешния ден, 1 януари, основеният лихвен % (ОЛП – елементарна годишна лихва) става 3,79 на 100, заяви Българската национална банка (БНБ) на интернет страницата си.

Това е първото намаляване на главната рента от октомври 2022 година, въпреки и с едвам 0,01 на 100 по отношение на равнището от 3,80 на 100 през декември 2023 година. През ноември ОЛП също беше 3,79 пункта, през октомври – 3,64 на 100, през септември – 3,53 на 100, през август – 3,29 на 100, през юли – 3,12 на 100, през юни – 2,96 на 100, през май – 2,77 на 100, през април- 2,47 на 100, през март – 2,17 на 100, през февруари – 1,82 и през януари – 1,42 на 100.

До края на септември 2022 година ОЛП беше 0,00 %, а от първи октомври 2022 година Българска народна банка го подвигна на 0,49 на 100, прибавя Българска телеграфна агенция.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР