От десет години австралиецът Джулиан Асандж - основателят на "Уикилийкс",

...
От десет години австралиецът Джулиан Асандж - основателят на "Уикилийкс",
Коментари Харесай

Какво ще решат за Асандж?

От 10 години австралиецът Джулиан Асандж - създателят на "Уикилийкс ", който разкри редица тъмни секрети на Съединени американски щати - е обект на гонене от американските управляващи. На 4-и януари съдът в Лондон би трябвало да разгласи решението си по въпроса дали проверяващият публицист да бъде предаден на Съединени американски щати. Мнозина дефинират процеса като "непрозрачен ", написа

За едни Асандж е воин - поради разкриването на военни закононарушения и корупция. Сочен е и за татко на модерната проверяваща публицистика. Други обаче го считат за изменник, държавен зложелател, маша на съветския президент Владимир Путин, а и даже за причина за избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати. Някои го винят за всичко това по едно и също време.

Имиджът му пострада не на последно място от отправените през лятото на 2010 година обвинявания в обезчестяване, тиражирани от шведския тривиален вестник "Експресен ". През 2012 пък Асандж бе неодобрен за близостта си с Москва по отношение на политическо токшоу за съветската държавна телевизия за чужбина "Russia Today ", на което той бе водещ.

Първи посетител в предаването му бе водачът на шиитската организация "Хизбула " в Ливан Хасан Насрала, който не беше давал интернационалните изявление цели шест години. А през 2016 година, посред акцията за президентските избори в Съединени американски щати, "Уикилийкс " популяризира десетки хиляди мейли на демократите, в това число на тяхната кандидатка за президент Хилари Клинтън, което несъмнено ѝ навреди.

"Това е неприемливо "

Така или другояче посредством преследването на Асандж доверието в Западния свят като поръчител на човешките права бе съществено подкопано. Ето и един образец: вВ началото на ноември кореспондентката на БиБиСи Олга Герин насочи към азербайджанския президент Илхам Алиев сериозни въпроси за свободата на словото в неговата страна. Той ѝ отвърна, че на фона на отношението си към Асандж Англия няма право да укорява други страни в нарушение на човешките права и свободата на словото.

Нилс Мелцер, специфичен докладчик на Организация на обединените нации за изтезанията, който е и учител по интернационално право в университета в Глазгоу, счита, че отношението към Асандж е унищожително: "Процесът несъмнено нарушава главните стандарти за човешки права, разпоредбите за осъществяване на процеси и нормите на правовата страна ".

Мнението на Мелцер е, че от позиция на разкритията на Асандж за американски "военни закононарушения, корупция и други тежки закононарушения " мотивацията е ясна. "САЩ се пробват да криминализират проверяващата публицистика. А английската система в това отношение за жалост следва Съединените щати ", споделя специалистът. На 21 декември Мелцер насочи зов към американския президент Доналд Тръмп да помилва Асандж в последните дни на мандата си.

"Репортери без граници " наблюдава процеса деликатно. Но при "разтърсващи условия ", както съобщи пред Дъждовни води ръководителят на организацията в Германия Кристиан Мир. Самият той е участвал на доста от дните на процеса и насочва към английските управляващи упрека, че са се пробвали редовно да държат интернационалните наблюдаващи надалеч от процеса.

Дори обезпеченият в началото видеодостъп не след дълго е анулиран. Мир споделя, че дребното наблюдаващи са нямали право да участват в правосъдната зала, трябвало да наблюдават от друго помещение развиването - с неприятна видео връзка и при извънредно неуместни условия, при ниски температури. "Репортери без граница " се оказа единствената неправителствена организация, проследила процеса напълно.

Както отбелязва Мир, от изявленията на очевидците - множеството призовани от отбраната, станало ясно освен, че "тук става въпрос за свободата на словото ", а и че "въпросът е за живота и гибелта на Джулиан Асандж ". Психолози и психотерапевти, както и един психиатър на обвиняването определили здравословното положение на Асандж като проблематично. "В изискванията на изолираност има сериозна заплаха от самоубийство ", споделя Мир.

Той не свързва особени очаквания с решението, което се чака на 4 януари: "Винаги съм казвал, че това е политически развой. Това значи: има политически напън. И това значи, че аз не бих бил сюрпризиран - колкото тъжно и трагично да е това, в случай че съдът утвърди изгонването ".

Делото може да стигне до Европейския съд по правата на индивида

Каквато и да е присъдата, и двете страни ще имат опция да апелират. Делото може да стигне най-после и до Европейския съд за човешки права. Така въпросът дали Джулиан Асандж да бъде предаден на Съединени американски щати може да се проточи с години.

Затова специфичният докладчик на Организация на обединените нации за изтезанията Нилс Мелцер публично прикани на 8 декември английските управляващи неотложно да освободят Асандж от пандиза и да го слагат под домакински арест. Мелцер посочи, че Асандж не е наказан нарушител, а е в пандиза единствено превантивно - до момента в който се откри решение на въпроса за изгонването.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР