От ден първи при встъпването ми в поста на министър

...
От ден първи при встъпването ми в поста на министър
Коментари Харесай

Демерджиев за граничните полицаи: Стари са дрехите им, стари са обувките им, това е въпрос на оцеляване

" От ден първи при встъпването ми в поста на министър на вътрешните работи, първото нещо, което направих е да посетя границата и то тъкмо в региона на Елхово. Този акт не беше инцидентен. Ние бяхме оценили риска от повишения мигрантски поток ", съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев при започване на чуването си в Народното събрание.

Той ще приказва пред депутатите за подхванатите ограничения по защита на границата на страната и оправянето с потока от незаконни имигранти.

" Мигрантският поток няма да понижава, има справедливи фактори, които го образуват и наклонността, най-вероятно, за жалост ще е за увеличение на този поток и непрекъснат поток, вместо понижаване и отпадане на натиска към външната ни граница, която е външна граница и на Европейския съюз ", съобщи Демерджиев.

Той съобщи, че в бърз порядък е изработен разбор на нужните ограничения, които би трябвало да се вземат по границата. Сред тях е пониженият щат на българската полиция.

" За последните 10 години щата на гранична полиция е понижен с 1300 индивида ", съобщи Демерджиев. За да бъде преодолян дефицитът е направено предложение за нарастване на щата на гранична полиция с 1260 индивида, съобщи министърът на Министерство на вътрешните работи. Това е направено, съобщи Демерджиев.

Друг проблем, който е установен е липса на коли, които да обслужват територията.

" Предприехме дейности и сме стартирали публични поръчки ", изясни Демерджиев, само че съобщи, че част от наличните коли също са непригодни.

" Районът на границата е извънредно тежък и който допуска високо проходими и здрави коли, а не коли с 300 и повече конски сили, които са по-скоро са подобаващи за придвижване по пътищата и моторите им устоят не повече от 25 000 километра ", съобщи Демерджиев.

Ужасно положение на пътищата, които обслужват приграничната зона, също е установено, заяви Демерджиев.

" Това водеше до непрестанни повреди в колите, което наложи на собствен ред да активизираме сили да изправим и поддържаме работилница на място в Елхово, с която да отремонтират колите, които се чупеха и се чупят ", сподели служебният министър.

Предприет е и коренен ремонт на тези пътища, разгласи Демерджиев.

" От там нататък, другото, което се наби на очи: няма техническо застраховане ", установи служебният министър на Министерство на вътрешните работи.

Там, където има техническо застраховане положително, с шест пъти по-малко жива мощ се реализира по-добър резултат по запазване на границата. За страдание от към 250 километра оградно оборудване, на към 150 има такова техническо застраховане ", сподели Демерждиев.

Предприети са дейности с наличния запас на Министерство на вътрешните работи за техническо застраховане, поискана е помощ и от Европейска комисия и такава е отпусната в незабавен порядък.

" Понеже се изрази подозрение във връзка с нашите двустранни взаимоотношения с Турция, желая да ви уверя, че поддържаме извънредно динамичен разговор с турска страна ", безапелационен е вътрешният министър.

" Имаме увещание на турска страна и турската страна прави всичко допустимо, с цел да ни помогне, само че би трябвало да се регистрира събитието, че самата Турция е подложена на невиждан напън по границите си със Сирия и Афганистан ", заяви Демерджиев.

" Турция прояви съпричастност и в този момент, отдели в допълнение сили ", съобщи Демерджиев, визирайки случая с двамата арестувани за убийството на граничния служител на реда.

Заради понижения щат на гранична полиция, Демерджиев разяснява:

" 10 години се концентрират сили от цялата страна, 10 години тези хора се захвърлят на границата, без никакви условия. Не е неприятно да се знае по какъв начин се настаняват, какъв брой мъчно се намират места, където те да претърпяват. Колко е мъчно за тях да се откъсват от време на време от фамилиите си и да се хвърлят там "

" Те са се справяли, съвсем 10 години, както са могли. Стари са облеклата им, остарели са обувките им. Това е въпрос на оцеляване за тях. Защото едни облекла, които са непригодни и шумят, могат да разкрият граничния служител на реда и да доведат до гибелта му ", съобщи Демерджиев.

Изслушването на служебния вътрешен министър е поискано от парламентарната група на Българска социалистическа партия.

32-годишният младши контрольор Петър Бъчваров беше смъртоносно ранен вечерта на 07.11. при опит да спре влизането на незаконни мигранти в България, в региона на село Голям Дервент на границата с Република Турция.

От ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия желаеха оставката на Демерджиев поради незадоволителния граничен надзор.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР