От ДБ твърдят, че проекти за над 3 млрд. лв.

...
От ДБ твърдят, че проекти за над 3 млрд. лв.
Коментари Харесай

ДБ твърди, че проекти за над 3 млрд. лв. са в риск по Плана за възстановяване

От Демократична България настояват, че планове за над 3 милиарда лева са в риск по Плана за възобновяване. Като виновен за това от партията сочат енергийния министър Росен Христов, който бил изгонил консултанта на Европейската банка за възобновяване и развиване по енергийни планове за Плана за възобновяване и резистентност.

Представителите на банката са съветник по планове в енергетиката по Плана за възобновяване и резистентност. Това стана ясно от отговора на въпроса на депутата от Демократична България Ивайло Мирчев при чуването на министъра в комисията по енергетика в сряда.

Според демократите обстановката е невиждана и слага в риск двата съществени енергийни плана по проекта за възобновяване, по които Европейска банка за възстановяване и развитие трябваше да предложи техническа помощ на Министерството на енергетиката и на Министерството на финансите. С обща стойност от Евро 1.7 милиарда, двата плана са основни за енергийния преход в страната, като имат за цел да причислят 1 425 МВт ВЕИ мощности в страната, съобщи Нова тв.

Въпросът на депутата бе по какъв начин е минала последната среща с представителите на Европейска банка за възстановяване и развитие и има ли индикация, че банката няма да работи с нас. Мирчев желае да знае по какъв начин това ще се отрази на плановете по ПВУ за над 3 милиарда

Според Росен Христов държавното управление е отказало да одобри препоръчаното от банката съглашение като съветник. Мотивът е, че съглашението е едностранчиво и “включва доста неизгодни за нас условия, в това число отвод за вдишване на всякаква отговорност ”. Нямало никакви индикации, че са склонни да преразгледат изискванията. Христов даже призна, че от Европейската банка за възобновяване и развиване са декларирали пред Еврокомисията, че нямат предпочитание да работят по плана.

“ЕБВР не е единствената институция, която може да окаже такива услуги, ще се обърнем към Световната банка и Европейската капиталова банка. Проблемът е, че има периоди по ПВУ, който е признат без доста разбори и те са предизвикателни, като досега не е свършено доста по тях. ”. Така министърът призна, че реализацията на плановете е под въпрос, разясняват от Демократична България.

Запитан дали България няма да загуби тези над 3 милиарда и допустимо ли е решението на Европейска банка за възстановяване и развитие да е резултат от връзката с него министър Христов отговори, че най-малко в частния бранш, откъдето той идва, Европейска банка за възстановяване и развитие е трябвало да изиска доизясняване на втора среща.

От енергийното министерство в най-кратки периоди ще търсят различен съветник, тъй като този е неблагоприятен за България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР