От дълбока древност се знае, че закуската е най-важното хранене

...
От дълбока древност се знае, че закуската е най-важното хранене
Коментари Харесай

Пропускането на закуската е опасно за сърцето

От дълбока античност се знае, че закуската е най-важното хранене за деня. В съвремието обаче животът е толкоз забързан, че постоянно я пропущаме – и тъй като я забравяме, и поради липса на време. Ако постоянно сте желали да стартирате деня с нещо за ядене, само че нямате тласък, прочетете още, с цел да разберете за какво първото хранене е толкоз значимо.

Последни изследвания откриват, че пропускането на закуската е не просто едно хранене по-малко, а табиет, който е в действителност нездравословен. Обикновено при неналичието на ранно меню, наваксваме по-късно денем. Най-често – малко преди да легнем за сън. Според учените тези два навика вредят съществено на сърцето.

Експертите стигат до тези изводи след извършено проучване сред 113 души със междинна възраст 60 години, всички от които са прекарали инфаркт преди тестванията. Учените откриват, че близо 60% от представителната извадка са пропущали първото хранене за деня, а повече от половината са се хранили преди лягане. Цели 41% са имали и двата навика.

 Вреди за сърцето

Заключението на специалистите е, че за тази група рискът от преждевременна гибел или да получат втори инфаркт в резултат на сърдечно заболяване е 4 до 5 пъти по-висок. И още – пропускането на закуската и късното хранене водят до наново сърдечно заболяване единствено месец след напускането на болничното заведение, където част от изследваните са се лекували след първите си сърдечно-съдови произшествия.

Макар и изследваните да са над 60-годишна възраст, лекарите имат вяра, че съществуването на първо хранене за деня е от значително здраве за предварителната защита на сърдечните заболявания. Това значи, че и младите би трябвало да следват подобенрежим на хранене.

 Закуска

А кой да е той? Валидно е правилото, което знаете от по-възрастните – закусвайте като цар. Подходящ избор са млечните продукти; въглехидрати като пълнозърнест самун, овесени ядки и плодове.

Учените считат, че закуската ни би трябвало да бъде сред 15% и 35% от калориите, които одобряваме в рамките дневно. Що се отнася до късното хранене, лекари поучават да не консумираме никаква 2 часа преди лягане.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР