От "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България" съобщиха, че

...
От "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България" съобщиха, че
Коментари Харесай

ЧЕЗ и ЕВН искат корекция на цените на тока

От "ЧЕЗ Електро България " и "ЧЕЗ Разпределение България " оповестиха, че ще подадат ценово заявление до Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за смяна на цените на тока, както изисква процедурата. Заявлението ще бъде подадено до 31 март, а плануваната смяна е за интервала след 1 юни 2018 г. От EVN също обявиха такова желание.
В текста на известията не се показва съответно в каква посока би била смяната на цената.

Ето и цялостния текст на известията на ЧЕЗ:

В осъществяване на чл.36а, ал.1 от Закона за енергетиката и член 46 от Наредба № 1 от 14 март 2017 година за контролиране на цените на електрическа сила "ЧЕЗ Разпределение България " АД афишира своето желание да внесе не по-късно от 31 март 2018 година в Комисията за енергийно и водно контролиране заявление за смяна на цени на услугата "разпределение на електрическа сила " за първата ценова година от петия регулаторен интервал, считано от 01.07.2018 година

Ценовото заявление за одобряване на цени за достъп до и транспорт през електроразпределителната мрежа ще бъде направено в сходство с условията на Закона за енергетиката, Наредба № 1 от 14 март 2017 година за контролиране на цените на електрическа сила и Правилата за търговия с електрическа сила.

С направеното предложение, Дружеството цели да обезпечи сигурност на снабдяването и качествена услуга на своите клиенти, понижаване на софтуерните разноски и обезпечаване на нужните средства за развиване и разширение на мрежата. За първата ценова година Дружеството чака да придвижи през разпределителната си мрежа над 9 385 737 МВтч електрическа сила до крайни клиенти. Съгласно признатия метод за контролиране на електроразпределителните сдружения в Наредба № 1 и член 31, т. 2 от Закона за енергетиката, при започване на регулаторния интервал "ЧЕЗ Разпределение България " АД ще съобщи за признание присъщите оперативни разноски за реализиране на лицензионната активност за ценовия интервал юли 2018 - юни 2019 година, както и рационална пазарно избрана възвращаемост.

В заявката си "ЧЕЗ Разпределение България " АД ще отрази действително достигнатото равнище на софтуерния разход за 2017 година в размер на 10,35%, действителните разноски за балансиране, както и плануваните брутни вложения за целия пети регулаторен интервал в размер над 278 млн.лв.

В случай че до приключване на срокът за подаване на заявката, настъпят промени в нормативната уредба или условията на КЕВР, същите ще бъдат отразени от Дружеството.

И:

В осъществяване на член 36а, алинея 1 от Закона за енергетиката, "ЧЕЗ Електро България " АД афишира своето желание да подаде ценово заявление до Комисията за енергийно и водно контролиране за смяна на цените на услугата "обществено доставяне с електрическа сила " за идващия ценови интервал, считано от 01.07.2018г.

Ценовото заявление за одобряване на цени за доставяне с електрическа сила ще бъде направено в сходство с условията на Закона за енергетиката, Правилата за търговия с електрическа сила и методите на контролиране одобрени в ценовите решения на КЕВР.

Предложението на "ЧЕЗ Електро България " АД ще се базира на правилата, следвани от Дружеството при всяко едно от своите ценови заявки, а точно: покриване на присъщите разноски за реализиране на лицензиoнната активност, според член 31, т. 2 от Закона за енергетиката, посредством установяване на обоснована надценка за активността, елиминиране на кръстосаното субсидиране сред обособените сегменти на контролирания пазар и осъществяване на вменените законови отговорности на крайния доставчик. В декларираните от Дружеството нужни доходи в размер на 581 млн. лева ще бъде отразен цялостния размер на разноските за балансиране на клиентите на "ЧЕЗ Електро България " АД, в качеството му на координатор на специфична балансираща група.

Окончателните цени на услугата "обществено доставяне с електрическа сила " ще бъдат утвърдени от Комисията за енергийно и водно контролиране и ще зависят от наложения пазарен модел, в това число наредбите на Наредба за контролиране на цените на електрическата сила, както и от цената на публичния снабдител за покупка на електрическа сила.

Ценови планове на сдруженията от групата на EVN България:

В сходство с нормативната уредба сдруженията от групата на EVN България - "Електроразпределение Юг ", "EVN България Електроснабдяване " и "EVN България Топлофикация " ще внесат в КЕВР до края на месец март 2018 година заявките си за одобряване на нови цени на мрежови услуги, електрическа и топлинна сила, които да са в действие от 01.07.2018 година Заявленията ще се базират на Наредбата за контролиране на цените на електрическата сила на КЕВР.

Както и до момента, заявките за нови цени ще следват главните правила за сигурност на доставяне, качество на обслужването, съответна възвращаемост и покриване на оперативни разноски. Заявленията ще отразяват и наложените отговорности на операторите на разпределителни мрежи във връзка с либерализирания пазар на електрическа енергия в България.

В случай че до приключване на периода за подаване на ценовите заявки (30 март 2018 г.) настъпят промени в нормативната рамка, те ще бъдат отразени от сдруженията.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР