От БСП поискаха дебат за българската позиция по Пакта за

...
От БСП поискаха дебат за българската позиция по Пакта за
Коментари Харесай

БСП иска дебат за Пакта за миграция на ООН, ГЕРБ ги кани на тяхното обсъждане

От Българска социалистическа партия желаеха спор за българската позиция по Пакта за миграция на Организация на обединените нации, а от ГЕРБ ги поканиха на разискването, проведено от отрасловите парламентарни комисии, идната седмица. Двете политически сили излязоха с заявления по тематиката от трибуната на Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Искаме министър председателят да пристигна и да изясни кой, по кое време и за какво реши да причисли България към този пакт, който не пази българския народен интерес и европейските полезности, сподели ръководителят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Корнелия Нинова в декларация от парламентарната естрада. Тя уточни, че Австрия е решила да не подписва пакта, същите отзиви са изразили Унгария, Полша, Италия и редица други страни, а Съединени американски щати се отдръпват от пакта. Навсякъде в Европа тази тематика се разисква, само че както нормално в България - не, всичко минава тихомълком, разяснява Нинова.

В последните две години " Българска социалистическа партия за България " си позволихме да плуваме против течението - мъчно, изтощително, само че явно потребно и явно пътят на Европа през днешния ден е в тази посока, разяснява Нинова. Тя означи, че са си разрешили с доста тежести и опасности да кажат даже на своето политическо семейство " Не " на мигрантите по климатични аргументи, " Не " на Истанбулската спогодба, " Не " на удължаването на глобите против Русия.

Вчера Борисов се бил предиздвикал на ЕНП и ми е малко необичайно, тъй като 10 години той следва сляпо политиката на госпожа Меркел и на ЕНП, сподели Нинова. Сега госпожа Меркел явно си потегля и за какво господин Борисов леко да не се опита да вземе завой и да се скара на личното си политическо семейство, разяснява тя. По думите й обаче този завой е доста изострен и наподобява е единствено на думи, тъй като с дейности българското държавно управление поддържа Пакта за миграция на Организация на обединените нации.

От ГЕРБ дадоха отговор, че още няма решение на държавното управление по Пакта за миграция на Организация на обединените нации. До 1 декември Министерският съвет би трябвало да вземе решение за състава на българската делегация за Маракеш и за българската позиция по пакта, уточни Христо Гаджев от ГЕРБ. Той добави, че на 10 декември документът би трябвало да бъде гласуван в Организация на обединените нации. Гаджев заяви, че на 14 ноември парламентарната комисия по външна политика и комисията по вътрешен ред и сигурност ще проведат спор с отрасловите министерства - Министерство на вътрешните работи, МТСП, Министерство на външните работи, с цел да се разиска българската позиция. Той изрази вяра Българска социалистическа партия да взе участие в този спор. Елате на полемиката, бъдете един път градивни, с цел да може въпреки всичко да излезем с национална позиция, прикани Гаджев. По думите му пактът не е правно обвързващ. След възможното му приемане в Маракеш, следва да се продължи с резолюция на Организация на обединените нации, уточни той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР